Nagyon szexi – Így használd a kávét az ételekhez

Nagyon szexi – Így használd a kávét az ételekhez

Címlap / Életmód / Receptek / Nagyon szexi – Így használd a kávét az ételekhez

Nagyon-nagyon szeretem a kávét! Nemcsak azért, mert egy fáradt reggelen azonnal felpezsdít, hanem azért is mert isteni az íze. Mindegyik őrlemény más és más, mindegyik ízt máshol érzem a számban. No, de a kávé nemcsak egy nagyon finom ital, hanem a gasztronómiai remekek fantasztikus kiegészítője is. Legyen szó akár egy férfias steakről, vagy egy nőies, lágy salátáról, a kávé mindenhol helyt áll. 

Ezekre figyelj, ha kávéval szeretnél kísérletezni a főzésnél

  1. Döntsd el, hogy mit szeretnél

Azt akarod, hogy az ételed markánsan kávés legyen, vagy épp csak egy lágy utalásként kapjon helyet a kávé íze. Ha nagyon kávés finomságot készítenél, akkor használhatod a kávéőrleményt magát, ha csak utalni szeretnél a kávéra, akkor főzz egy erős presszót vagy ristrettót. Erre azért van szükség, mert ez a két elkészítési mód tartalmazza legintenzívebben az aromákat.

  1. A kevesebb most is több

Mivel a kávé önmagában is intenzív ízű, nem érdemes túl sokat használni belőle az ételhez. Elég úgy alkalmazni, mint valamilyen fűszert. Többnyire a főzés végén adjuk a fogásokhoz, kivéve, ha valamilyen páchoz vagy süteményhez használjuk.

  1. Tervezz előre

Vigyáznod kell, mert ha nem tudod, mit csinálsz, el is ronthatod az ételt, ami egy nemesebb, drágább alapanyag esetében rémes érzés, de egy egyszerűbb sütinél is kellemetlen újrakezdeni, áttervezni az egészet. Csinálj hát tervet, amelyhez akár előre összekóstolod a kávét más fűszerekkel.

Az is fontos, hogy kiknek főzöl. Nem mindenki szereti az extrém, váratlan dolgokat.

Lássuk hát, mire is tudod használni a kávét azon kívül, hogy lassan elkortyolgatnád

Pácolj!

A kávé nagyon jól áll a különböző húsoknak. szuper fogást varázsolhatsz az asztalra egy kis trükkel.

Készíts pácot kávé felhasználásával!

Főzz egy egész bögre erős kávét. Lehetőleg olyat válassz, amelynek van egy kis gyümölcsös lecsengése. Adj hozzá barnacukrot, de vigyázz, ne legyen túl sok, mert édes lesz a végeredmény. Kb. ¼ bögrényi elég is lesz.

Ehhez a keverékhez adj ¼ bögre jó minőségű balzsamecetet és egy centi friss gyömbért vékonyra szeletelve (ezt a sütés előtt ki kell venni), jöhet bele még egy kis olívaolaj és néhány tekerésnyi rózsabors is. Fantasztikus, karakteres pác lesz belőle, amibe akár 24 órán át is pácolhatod a húst.

 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást