Karcsúsít, de árt a csontoknak: ezt teszi a kávé a testeddel valójában

Karcsúsít, de árt a csontoknak: ezt teszi a kávé a testeddel valójában

Címlap / Életmód / Egészség / Karcsúsít, de árt a csontoknak: ezt teszi a kávé a testeddel valójában

A fekete nedű pozitív és negatív egészségügyi hatásait is elsősorban a kávébabból származó koffeinnek köszönheti. Habár felpörgeti az agyat és az anyagcserét, már egyetlen csészényitől is száz fölé szökhet a pulzusod, ráadásul a csontritkulás, illetve a bélproblémák kockázata is növekszik.

A kávé karcsúsít

Kávézási szenvedélyed még a fogyásban is a segítségedre lehet. A zsíros tejből készült lattét egyszerű feketére cserélve mindjárt több mint száz kalóriát spórolsz meg.

Kutatások bizonyítják egyébként, hogy az élénkítő italnak eredendően alacsony energiatartalma mellett enyhe étvágycsökkentő hatása is van.


Vetkőzz le és kávézz egyet! Útmutató a hosszú élethez


Nemrégiben kiderült például, hogy a pörköletlen zöldkávé csökkenti bélben felszívódó cukor mennyiségét, emellett pedig a benne lévő klorogénsav révén elősegíti a zsírégetést.

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy mostantól literszám kellene nyakalnod a kávét: napi egy-két csészényinél többnél ugyanis a hátrányok bőven felülmúlják az említett előnyöket.

A kávé megemeli a pulzusodat

Már egyetlen csészényi italtól száz fölé szökhet a pulzusod akár egy óra hosszára – noha ez az érték 60 és 80 között számít optimálisnak.

A gőzölgő fekete a vérereket is összehúzza, tehát vérnyomásnövelő hatása van. Amennyiben egészséges vagy, természetesen nem lesz bajod emiatt, sőt akár energikusabbnak is érezheted magadat.

Sőt, ésszerű keretek között fogyasztva még az érelmeszesedés kockázatát is csökkentheted a kortyolásával.

Ha viszont szívelégtelenségben szenvedsz, vagy magas a vérnyomásod, extra terhelésnek teszed ki vele a szívedet, aminek sajnos rossz vége lehet.

A kávé fokozza a bélmozgást

Biztosan tapasztaltad már, hogy a reggeli első kávét követően nagy eséllyel el kell menned a vécére.

Ez annak tudható be, hogy a koffein növeli a bélfal izmainak összehúzódását, így még gyorsabban távoznak a salakanyagok.

A folyamat alapvetően egészségesnek tekinthető – kivéve, ha nem kiegyensúlyozott a táplálkozásod, mert akkor esély sincs rá, hogy ennyi idő alatt felszívódjanak a létfontosságú tápanyagok.

Újabb rossz hír, hogy a kávé gátolja a vas felszívódását, tehát ha szereted, érdemes minél több vasban gazdag ételt – például vörös húst és leveles zöldet – enned.

A közhiedelemmel ellentétben azonban a meglévő székrekedést nem enyhítheted vele, sőt a dehidratáció miatt még keményebbé válhat tőle a székleted.

A kávé árt a csontoknak

A túlzott kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, mivel felgyorsítja a korral járó természetes csontsűrűség-vesztés folyamatát.

A koffein ugyanis csökkenti az úgynevezett oszteoblasztok – tehát a csontképződésért felelős sejtek – működésének hatékonyságát, sőt akár el is pusztíthatja őket.

Ha mindez még nem volna elég, a fekete hátrányosan befolyásolja a kalcium felszívódását, ami ugyancsak hátráltatja a csontok regenerálódását.

Mindennek a veszélye egészséges csontok esetén akkor áll fenn, ha napi három kávénál többet iszol, és sohasem teszel hozzá tejet. Az édeskés kiegészítés ugyanis enyhíti a koffein kalcium-elvonó képességét.

A kávé felpörgeti az agyadat

A mérsékelt kávéfogyasztás akár ötödével csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, mivel a koffein segít meggátolni az agyi érelmeszesedést, továbbá a betegséggel összefüggésbe hozható speciális fehérjék termelődését.

Sőt, a koffein mellett a kávé antioxidánsai is csökkentik az agyban lévő esetleges gyulladásokat, főleg a memóriával összefüggésben álló régiókban.

A védő hatást elsősorban azok élvezhetik, akik naponta 3-5 csésze kávét isznak. 

Te mennyit kortyolsz egy nap, és rád milyen hatással van?

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!