Életmód / Receptek / Táplálkozás

Karácsonyi négyzet-sütemény

Annyira dekoratívak ezek a négyzet alakú sütik, és még ennél is finomabbak. A tészta hagyományos vajastészta dióval megspékelve.

Hozzávalók:

– 25 dkg dió
– 18 dkg kristálycukor
– 65 dkg liszt
– fél teáskanál őrölt fahéj
– 1 / 4 teáskanál őrölt szerecsendió
– 1 / 8 teáskanál őrölt szegfűszeg
– 1 csipet finom só
– 20 dkg vaj, kockára vágva és enyhén hűtve
– 5 nagy tojás sárgája
– 2 evőkanál brandy

Töltelékhez
:

– 25 dkg cseresznye lekvár
– fél citrom, finomra reszelt héja
– 1 evőkanál citromlé
– 1 tojásfehérje

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.

2. Egy sütőben pirítsuk meg enyhén a diókat (kb. 8 percig). Hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Vajazzunk ki egy kb. 20×30 cm-es tepsit.

4. Daráljuk le a diót és a cukrot ameddig por állagúvá nem válik. Adjuk hozzá a lisztet, sót, fűszereket. Adjuk hozzá a vajat, tojássárgát, brandyt és gyúrjuk jól össze.

5. A tészta 2/3-át nyújtsuk ki (ha ragad a tészta, tegyük hűtőszekrénybe, amíg a vajtól újra megkeményszik). Tegyük a tésztát a tepsibe, hogy az egész alját elfedje. Nyomjuk meg az ujjainkkal a tésztát, hogy egyenlően terítse be a tepsi alját.

Olvastad már?  Így teremts téli csodavilágot otthon – Dekor ötletek az ünnepi időszakra

6. Keverjük egy tálba össze a cseresznyelekvárt, citromhéjat és a levét. kenjük szét egyenletesen a tésztán.

7. A maradék tésztát gyúrjuk vékonyra (3-4 mm) és vágjunk ki belőle apró karácsonyi formákat (fenyő, csillag, levél, csengő stb). helyezzük a darabokat egynelő távolságra egymástól a lekvárra. Ecsetezzük be a tészta tetejét tojásfehérjével.

8. Süssük a tésztát aranybarnára 40-45 percig.

9. Hagyjuk teljesen lehűlni a serpenyőben és vágjunk belőle 5cm-es négyzeteket.