Egyértelmű, hogy az ünnepek nemcsak a családról vagy az ajándékozásról, de a finom ételekről is szólnak. Ami azonban finom az egyik nációnak, az nagyon furcsa a másiknak – összegyűjtöttük a legérdekesebb hagyományos karácsonyi ételeket a világ körül.
5/6. Latkes, Izrael
A latkes tipikus étel a hanuka alatt, héber nyelven levivotként ismerik. Elkészítésének vallási eredete is van: olajban sütik meg, ami a zsidók szerint abból ered, hogy az egy napig elegendő olajmennyiség 8 napig tartotta égve a menórát. Itthon sem ismeretlen az étel egyébként: tócsniként esszük, a különbség az izraeli változatban a hagyma és a zsemlemorzsa hozzáadása. Egyébként szakasztott olyan, mint itthon a tócsni, amit berének és lapcsánkának is szokták nevezni.
6/6. Hangikjöt, Izland
A hangikjöt az izlandiak egyik kedvenc ünnepi étele. Általában füstölt bárányhúsból készül, és onnan ered a hagyománya, hogy az izlandiak hagyományosan sok bárányhúst füstöltek felakasztva (maga az étel neve felakasztott húst jelent). Jellemzően zöldbabbal, krumplival és besamel mártással szolgálják fel, és vörös káposztát is raknak mellé köretként.