Életmód / Ezotéria

Így jósolhatsz tealevelekből – lépésről lépésre

Nem gond, ha szkeptikusan állsz bármiféle jósláshoz, fog fel egy játéknak - és ki tudja, talán mégis bejön! A tasszeográfia, azaz a teafű-olvasás egy olyan régi jóslástechnika, ami a 17. században terjedt el, amikor Kínából rengeteg import tea érkezett az európai kontinensre. A szó eredete az arabból kölcsönzött francia szó, a „tasse”, melynek jelentése csésze. A tasszeográfia értelmezése személyesebb, mint a tenyérjóslás vagy a Tarot, mert a tealevelekben látott alakzatok mindenki számára mást jelentenek. Nézzük, hogyan jósolhatunk teából, kezdőként.

Amire szükséged lesz

Tulajdonképpen semmi különlegesre nincs szükség azon kívül, mint amit egy szokásos teázáshoz használunk.

Egy fehér csészére lesz szükségünk, amibe a teát töltjük, egy kistányér (olyan, amelyik nagyobb, mint a csészénk szája) illetve toll és papír.

Természetesen szálas tea szükséges, de ezen belül bármelyik fajta megfelel. Ha nincs szálas teád, filteressel is próbálkozhatsz, de még ne vágd szét a filtert. 

Előkészületek

Főzd le a teát, ahogy szoktad és várj, amíg a levelek lesüllyednek a csésze aljára. Amíg ezt figyeled, tisztítsd meg az elméd. Lassan kortyolgasd az italt, a csészét pedig mindig a gyengébb kezedben fogd: ha jobbkezes vagy, a bal kezedben és fordítva.

Iszogatás közben gondolj azokra a kérdésekre, amikre választ keresel. Akár egy eseménnyel, személlyel vagy a jövővel kapcsolatos a kérdésed, koncentrálj a témára amíg egy fél korty tea nem marad a csésze alján.

Amennyiben filteres teát használsz, most vágd ki a filtert és oszlasd el a leveleket a megmaradt folyadékban. 

A tealevelek „leszűrése”

A kis maradék teában úszó leveleket háromszor forgasd meg az óramutató járásával ellentétesen, majd a tányért helyezd a csészére és gyorsan fordítsd meg, így a maradék folyadék a tányérra kerül, a teafű pedig a csésze aljára és oldalára tapad. Amennyiben nem marad teafű a csészédben, úgy túl sok teát hagytál benne megforgatás előtt. Ilyenkor nyugodtan töltsd vissza a csészébe és igyál le belőle. 

Miti/unsplash.com

A szimbólumok olvasása

Tartsd magad előtt a csészét és az óramutató járásának megfelelően „olvasd” a teafüvet. Írj le mindent, amit belelátsz, minden alakot, jelet, szimbólumot, mindent, ami eszedbe jut abból, amit a teában látsz. Minden formát írj le, amit észreveszel, bármilyen triviálisnak, jelentéktelennek, vagy butaságnak is tűnik elsőre.

Ha semmit nem „látsz”, akkor tarts egy kis szünetet és később menj vissza a csészéhez, esetleg fotózd le és később nézd meg, egy kis távolság segíteni fog. Ilyesmiket láthatsz a teában például, hogy ugró ló, mosoly, madár, felhő, épület, stb.

Miután leírtad amit látsz, koncentrálj a képek elhelyezkedésére. Minél közelebb vannak az ábrák a csésze aljához, annál távolabb vannak tőled a jövőben. A csésze fogantyúja a jelen és önmagad jelképe, minél távolabb vannak az ábrák attól a ponttól, annál messzebb vannak az időben. 

Jelzett csészék

Valaki könnyebbnek találja, ha nem sima, hanem jelekkel ellátott csészéből olvas. Ezek három legelterjedtebb fajtája a Zodiákus, a Kártya és a Szimbólum-csésze. A Zodiákus csésze a csillagjegyeket és a bolygókat jeleníti meg, a Kártyás az 52 lapot és a Jokert, ennél a típusnál előfordul, hogy a tányéron is vannak jelzések.

A Szimbólum csésze a legalapvetőbb vizuális ábrákat tartalmazza, lehet rajta egy tucat vagy akár 50 kép is. Tartozik hozzá egy kiskönyv, amely a jeleket magyarázza, például a kígyó álnokságot jelent, az ásó pénzt vagy vagyont, a hegy utazást vagy nehézséget, a kutya hűséget, a ház változást vagy sikert.