Nincs helye mismásolásnak. Nézz szembe a mérgező párkapcsolatoddal!

Nincs helye mismásolásnak. Nézz szembe a mérgező párkapcsolatoddal!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Nincs helye mismásolásnak. Nézz szembe a mérgező párkapcsolatoddal!

Gyáva, reménytelenül magányos és megalkuvó az, aki egy mérgező párkapcsolat kényszerkompromisszumának hamis menedékében éli ingerszegény mindennapjait. A vészcsengőt ezerszer meghúzták már odafent, mégsem csomagolunk, vagy menekülünk fejvesztve a helyszínről. Inkább érveket és ellenérveket sorakoztatunk egymás mellé, pro és kontrát, méregkeverő lakótársunk mellett, a konklúziót pedig mindig egy gyáva, egyedülléttől megriadt nyuszi vonja le, aki halálosan megrettent attól, hogy már nem egy támaszkodó párkapcsolatban kell elszívnia a másiktól az oxigént.

A mérgező párkapcsolatban valóban méregkeverők vagyunk, pusztító, toxikus liánok, amik rátekerednek a másik nyakára, és lassan, módszeresen kivégzik. Őt magát nem, de ügyesen, bűnjelek hátrahagyása nélkül kinyírjuk a szerelmet, a kezdeti lángolást, a bizalmat, a tiszteletet, a rajongást, és az őszinteséget. A szőnyeg alá söprés tudományát tanfolyamokon kellene oktatnunk.

Miért nem vagy boldog? Itt nincs helye mismásolásnak, végre nézz szembe azzal, mi okozza állandósult szorongásos tüneteidet. Lássuk, melyek egy mérgező párkapcsolat ordítóan beszédes ismérvei.

Bármilyen lelki-testi probléma esetén érzelmi támogatásért soha nem a társadhoz fordulsz, először másoknak számolsz be a helyzetről, és tőlük vársz segítséget. Bizonytalan vagy, kétségeid vannak, és fogalmad sincs, hogy eget rengető katasztrófa, halálos betegség, vagy bármilyen baj esetén, mennyire lenne ő megértő, támogató, empatikus, vagy megbízható.

A társad, kirekesztve téged, a nagyobb döntéseket egyedül, tudtodon kívül hozza meg, mondván, te ehhez nem értesz. Észrevétlenül teljesen leépíti, vagy minimálisra csökkenti a támogató, szerető családi vagy baráti kapcsolataidat. Amikor helytelenítesz valamit, a döntésedet nem tiszteli, kineveti, mindenképpen meg akar győzni erőszakkal az ellenkezőjéről.

Kijelenti, hogy egy fabatkát sem érsz, egyetlen dolog miatt vagy értékelhető; ez a szex, a kinézeted, vagy, hogy pénzt hozol haza. Nem is tudsz megnevezni egyetlen tulajdonságot, vagy képességet, mellyel pozitívan befolyásolt volna, és egyetlen közös hobbira nem vetted rá az évek során, érdeklődési köröd hidegen hagyja, nincs közös, építő jellegű időtöltés, mely mindkettőtök számára öröm.

Meg tudsz nevezni azonban, mérgező, pusztító tulajdonságokat, mint például közös ivászat, dohányzás, partydrogok. Rossz hatással van rád, lehúz, és olyan dolgokat próbálsz ki mellette, melyek rombolják tested, lelked egészségét. A konfliktusokat együtt képtelenség kezelni, szégyelled magad, mert kivetkőzve önmagadból ordítasz, vagy számodra is meglepő, hisztérikus dolgokat művelsz. Figyelmen kívül hagyják aggodalmaid, és érzéketlen a félelmeiddel szemben.

Az is lehet, hogy etikátlan cselekedetekre vesz rá, kihasználva jóhiszemű tájékozatlanságodat, például elintézi, hogy hazudj a hivatalos papírokon, és csak később közli, hogy ezzel a bűntársává lettél. Már sokkal rosszabbul érzed magad, mint a kapcsolat kezdetén, önbizalmad romokban hever, úgy érzed pozitív tulajdonságaid már csak nyomokban felfedezhetőek, és összességében fizikai tünetek is gyötörnek.

A komolyabb témákat megpróbálja elbliccelni, bármilyen mindkettőtöket érintő, fontos ügy megtárgyalása esetén sem érzed, hogy képes vagy a figyelmét egészen magadénak tudni. Falba ütközöl. Olyan témák, mint családalapítás és gyerekszülés számára tabuk, kikerüli őket. Biztos vagy benne, hogy nem válna jó szülő belőle.

Nyilvánosan, ádáz módon kigúnyol, a hangodat, hanghordozásodat, vagy arckifejezésedet cikizi, lejárat, pellengérre állít. Lekicsinyli a sikereidet, és két perc alatt elrontja az örömödet, és újra a gödör alján érzed magad. A munkád során kapott elismeréseket nem a szeretet szempontjából értékeli, gonosz módon ismételgeti, milyen semmirekellő, fölösleges, és naplopó tevékenységet végzel a társadalom szempontjából. Érezteti veled, és hangot is ad annak, hogy nem vagy elég jó, kedvenc időtöltése, hogy összehasonlítgat másokkal. Te vagy a negatív példa.

Már nem bízol a partneredben. Titkaid nincsenek biztonságban, a múltadról nem beszélhetsz, nem tudhatod, mikor fordítja ellened bármelyik botlásodat. A szeretetteljes, megértő támogatás testidegen tőle, és durva vicceket süt el, hogyan fog elhagyni, és milyen dögös lesz a következő nője. Vita esetén nevetséges választás elé állít, azzal fenyegetőzik, hogy vagy elfogadod az ő nézeteit, vagy ha nem tetszik, költözz el. Ha fizikailag távol vagytok, megszűnik a kommunikáció, vagyis köd előtte, köd utána, pedig annyira ígérte, hogy a szállodából felhív: épségben megérkezett. Egy fárasztó, kimerítő nap után nem hazafelé visz az útja, hogy a karjaidban pihenhessen, hanem bárokban, kávézókban, vagy klubokban lazul. Hétvégén elmulasztja közölni, hová megy, az éjszaka közepén aggodalmaskodó számonkérésed kihozza a sodrából, és magyarázat nélkül ágyba dől.

Lassan őt okolod életed kátyúban rekedése miatt, a sikertelenséged miatt, az állóvíz miatt, amiben tocsogtok, vagy ő okol téged folyamatosan, mondván, sokkal sikeresebb lehetne nélküled. Az életetek rendezetlen és kontrollálatlan, például mindketten ész nélkül költekeztek, ráadásul ő folyamatosan negatív meglepetésekkel rukkol elő, mint például hatalmas mínusz a közös hitelkártyán. Sajnos már nem tudsz elképzelni olyan szituációt, melyben jó csapat lennétek.

Rendszeresen hazugságon kapod, nézeteltérés, veszekedés esetén mindig támadó, régen elfelejtett szituációkat elferdít, vagy újra a fejedre olvas. Vég nélkül egymást hibáztatjátok, soha nem ismertek el egyetlen egy hibát sem, és nem kértek bocsánatot. Lehülyézitek a másikat, ami azt jelenti: nem vagyok többé kíváncsi a véleményedre, rád legyintek, menthetetlen vagy, és nincs dolgom veled.

Szorító, fojtó érzelmi csapdában vergődsz, mégis azon kapod magad, hogy másoknak hazudsz, hogy a hibáit palástold, mert már te szégyelled magad megbízhatatlan viselkedése, és etikátlan tettei miatt. Önmagát azonban tökéletesnek, egy magasabb rendű főnyereménynek állítja be, légy hálás, és becsüld meg magad, hogy egyáltalán figyelemre méltatott.

Már nem mersz tőle szívességet kérni, attól félsz, hogy feldühíted. Megszoktad a jelenlétét, és nem is hiányzik, ha nincs a közeledben, sőt inkább felszabadulsz, friss levegőhöz jutsz. Kínzó társas magányod konstanssá vált, már nincs vonzalom-megnyilvánulás a kapcsolatban, nincs csók, ölelés, érintés, mosoly, bók, évődés. Erőszakos, és önző a szexben. Megcsal, agresszív, dühe fékezhetetlen, bántalmaz.

Ugyanakkor irracionális viselkedésmintákat halmoz, a nap huszonnégy órájában látótávolságon belül akar tudni, nincs egészséges szabadság, nincs bizalom. Elmeháborodott módon féltékeny, személyiségi jogokat sértő módszereket alkalmaz, nyomkövetőt, kamerákat, titkos számítógépszoftvereket installál, hogy rendszeresen ellenőrzése alá vonjon.

A cikket ajánlatos együtt kielemezni, és nyugodtan, egymásra figyelve szembesíteni egymást a felsorolt párkapcsolati deformitásokkal. Önvizsgálatra fel!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!