5 jele annak, hogy át akar verni, akitől gyógyulást remélsz

5 jele annak, hogy át akar verni, akitől gyógyulást remélsz

Címlap / Életmód / Egészség / 5 jele annak, hogy át akar verni, akitől gyógyulást remélsz

Csodapirulák, újra felfedezett gyógynövények, tudati orvoslás és energiagyógyászat… a csapból is alternatív terápiás lehetőségek folynak. Biztatunk, hogy a hagyományos orvosi kezelés mellett nyugodtan próbáld ki, amelyik megtetszik – ugyanakkor járj nyitott szemmel, és figyelj fel a következő buktatókra, hogy minél biztosabb legyen a gyógyulás jelentette siker!

Szidja vagy lebecsüli a többi módszert

Rengetegféle alternatív terápiás lehetőség létezik.

A rendkívül széles paletta miatt talán fölösleges felsorolásba bocsátkozni, de a teljesség igénye nélkül megemlítenénk az akupunktúrát, a csontkovácsolást, a homeopátiát, a reflexológiát, a gyógynövényterápiát, az energiagyógyászat különféle ágazatait – például a reikit vagy a pránanadit –, a tudati módszereket (úgymint az agykontrollt vagy a meditáció irányított formáit), a szellemgyógyászatot, satöbbi.

Közös bennük, hogy holisztikus szemléletűek, tehát kerek egészként tekintenek az emberre: a beteg, tüneteket produkáló testrész vagy szerv ennek csupán egy része, a hangsúlynak az egyensúly helyreállítására kell tevődnie.

Úgy kell ezekre tekinteni, mint különböző utakra, melyek ugyanarra a hegyre visznek fel. Aki nem ismeri el, hogy embertől és helyzettől függ, kinek mi válik be, sajnos nincs tisztában az egésznek az alapkoncepciójával.

Kérkedik a sikereivel

A holisztikus gyógyításban elért siker több tényezőn múlik.

Egyfelől nem kizárt, hogy hagyományos orvosi kezelés mellett történik – sőt, igazából így volna ideális –, márpedig ilyenkor nem lehet kijelenteni, hogy az eredmények bizonyos százaléka egyik vagy másik megközelítés számlájára írható.

Másrészt a páciens együttműködése és tudati munkája is szükséges az előrelépéshez.

Nem véletlenül mondta Kőmíves Kelemen a balladában, hogy „hit nélkül nem lehet”: ezt bizonyítja a placebó-hatás fogalma a klasszikus orvoslásban, illetve erről szól azoknak a „csodás” gyógyulása, akikről a dokik már lemondtak, de valamilyen alternatív módszer segítségével mégis sikerült helyrehozni a szervezetükben bekövetkezett károkat.

A siker tehát ezen a területen sohasem a terapeuta egyéni eredménye: ő egyfajta segítőként szerepel az egyenletben.

Gyanúsan sok pénzt kér

Mivel a világ az adás és a kapás egyensúlyán alapszik, nyilvánvaló, hogy az alternatív terapeutának is kapnia kell valamit a segítségéért.

Ennek egyik legegyszerűbb módja a pénzbeli honorárium, amelynek összege a szolgáltatás típusától, időtartamától és eszközigényétől függően széles keretek között mozoghat.

Mielőtt belevágsz egy ilyen kezelésbe, érdemes előre tájékozódnod, mennyit szokás kérni érte.

Semmiképpen sem szabad, hogy az összeg ellenérzést, esetleg kizsákmányoltság-érzetet keltsen benned, hiszen a pozitív hozzáállás a legfőbb fegyvered a betegséggel, valamint annak tüneteivel szemben!

Ha egy terápia itt és most túl drága a számodra, valószínűleg nem azzal van dolgod. Ugyanez érvényes arra a terapeutára, aki ígéretes ugyan, de csak akkor tudod kifizetni, ha eladósodsz.

Rád akar sózni valamit

Külön üzletág épül az alternatív gyógyászatra, s ezzel a ténnyel alapvetően semmi probléma nincs.

Ha viszont a terapeutád ragaszkodik hozzá, hogy mindenképpen vásárolj meg egy adott étrend-kiegészítőt vagy bármilyen másik terméket, esetleg be akar szervezni valami jó kis multi-level marketinges történetbe, inkább húzz nyúlcipőt!

A módszerek sokféleségéből adódóan nem létezik olyan helyzet, amiben egyetlen készítmény tartogatja számodra a bölcsek kövét.

Lehet, hogy a terapeuta csak szeretné ilyesmivel kiegészíteni a jövedelmét, ám semmiféleképpen nem szabad rád tukmálnia semmit, továbbá tiszteletben kell tartania, ha valamire nemet mondasz.

Kétségeid vannak..

…  vele, vagy a módszerével kapcsolatban. Az alternatív terápiának csakis akkor van értelme, ha megbízol a kiválasztott módszerben és szakemberben.

Persze, teljesen normális, ha vannak benned tisztázásra váró kérdések, amelyekre már az első konzultáció alkalmával megkaphatod a választ, így már bátran vágsz neki a kezelésnek.

Amennyiben viszont csak azért döntöttél valami vagy valaki mellett, mert egy ismerősöd ajánlotta, esetleg olvastál róla a neten, inkább még ne kötelezd el magad!

A másodkézből érkező információ nem rossz viszonyítási alap, ám korántsem jelenti, hogy neked is tökéletes lesz, ami a szomszédot helyre tette, vagy élből el kell vetned, ami a kolléganődnek nem vált be.

Számtalan módszer és még több szakértő közül válogathatsz, hát használd ki a lehetőséget bátran!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!