Amit az akupunktúráról tudnod kell

Amit az akupunktúráról tudnod kell

Címlap / Életmód / Egészség / Amit az akupunktúráról tudnod kell

Mi jó lehet abban, ha tűket szúrnak a testedbe? Dióhéjban összefoglaltuk neked, mi ennek a rejtélyes, ám egyre népszerűbb gyógymódnak a lényege, illetve mikor segíthet neked.

Mi az az akupunktúra?

Az évezredek óta használt, hagyományos kínai gyógymód lényege, hogy vékony tűket szúrnak a test bizonyos pontjaira. Elsősorban fájdalomcsillapításra alkalmazzák, ám szinte bármilyen fizikai vagy akár pszichés probléma kezelhető vele – még arra is bevetik, hogy csökkentse a fogyni vágyók éhségérzetét. 

Világszerte több tízmillió ember veszi igénybe a kezelést. A franciáknál például olyannyira népszerű, hogy az ország minden ötödik lakója kipróbálta már.

Hogyan működik?

Az akupunktúra célja, hogy a testben helyreállítsa a „csí” (vagy más átírásmód szerint „khí”) energia áramlását. Ez 14 „útvonalon” keresztül folyik a szervezetben – ideális esetben akadálytalanul. A különböző tünetek és betegségek azonban arra utalnak, hogy az energiaáramlás valahol akadályba ütközik. 

A megfelelő pontokra szúrt tűk ezt az akadályt hárítják el, miközben endorfin – azaz boldogsághormon – termelésére ösztönzik a pácienst, serkentik a vérkeringést és megváltoztatják az agyi aktivitást. A szkeptikusok úgy vélik, hogy csupán placebó-hatásról van szó.

Nagyon fáj…?

Sokakat félelemmel tölt el a gondolat, hogy tűket szúrjanak a testébe, hiszen a mi társadalmunk – a keleti kultúrával ellentétben – egyértelműen a fájdalommal hozza ezt összefüggésbe. Az akupunktúrás tűk olyan apró átmérőjűek, hogy a páciensek egyáltalán nem éreznek semmilyen kellemetlenséget, vagy csak igazán elenyésző mértékben.

Vannak azonban esetek, amikor a szakértő hosszú távra behelyezett tűt javasol, és olyankor a páciens viszketésről vagy egyéb piszkálásra ösztönző érzetről számolhat be.

A leggyakoribb panaszok, amelyeknél segíthet

Az akupunktúrát egyre szélesebb körben alkalmazzák derékfájás, fejfájás, fibromyalgia, porckopás, csuklófájdalommal járó alagút-szindróma, fogfájás és más jellegű fájdalmak esetén – beleérve a teniszkönyököt, a szédülést és a menstruációs görcsöket is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesen 28 olyan állapotot tart nyilván jelen pillanatban, amelyek bizonyos esetekben bizonyíthatóan csillapodnak az akupunktúra hatására. A fokozott érdeklődés miatt a jövőben újabb kutatási eredmények várhatóak.

Krónikus fájdalom ellen

Az akupunktúrát főleg olyan kezelésekkel együtt szokták alkalmazni, melyek ugyancsak a fájdalom csillapítására, vagy pedig a feltárt ok gyógyítására szolgálnak. Más alternatív módszerekkel kombinálva még jobb hatás érhető el: sokan kötik össze például a masszázzsal.

Az akupunktúra egyik legnagyobb előnye, hogy a szedendő gyógyszermennyiség csökkentésével képes javítani az életminőséget – így egy rakás mellékhatástól is megkímélhet.

Hatása a termékenységre

Bizonyára hallottad már, hogy olyan hírességek, mint Celine Dion vagy Mariah Carey úgy nyilatkoztak: az akupunktúrának köszönhetik a gyermekáldást, miután gondjaik támadtak a teherbe eséssel. 

A legfrissebb kutatások szerint tényleg igaz, hogy tűkkel történő kezelés elősegítheti a fogantatást, illetve növelheti a hagyományos hormonális módszerek hatékonyságát. Az egyik elmélet alapján az akupunktúra csökkenti a stresszt, ráadásul fokozza a petefészkek vérellátását.

Gyerekeknek is lehet

Amennyiben eszedbe jutott, hogy az akupunktúra hasznos lehetne a gyermeked vagy egy rokon, esetleg ismerős csemete számára, érdemes tudnod: az általános ajánlások szerint minden további nélkül lehet alkalmazni ezt a módszert a kicsiknél is, ám kiemelten fontos, hogy képzett szakértőhöz kerüljön a kis páciens. 
Semmilyen kutatás nem támasztja viszont alá azt, hogy az akupunktúra hatékony lenne a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelésére.
Neked van már valamilyen tapasztalatod az akupunktúrával? Várjuk kommentben!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást