Az indonéz varázsital, ami csodát tesz az emésztéseddel

Az indonéz varázsital, ami csodát tesz az emésztéseddel

Címlap / Életmód / Receptek / Az indonéz varázsital, ami csodát tesz az emésztéseddel

Az indonéz kultúra fontos része

Annak ellenére, hogy a jamu tonik sokunk számára újdonságnak számít, évszázadok óta része az indonéz kultúrának. Az ottani mindennapi életben komoly szerepet tölt be, igazi varázsitalként tartják számon. Különféle gyökerekből, gyógynövényekből, virágokból és fűszerekből készülhet, mint például a gyömbér, a méz és a kurkuma.

A jamu toniknak számos változata létezik, közülük is a legnépszerűbb a „majun”, ami tulajdonképpen kókusztej, fahéj, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbérgyökér és kurkuma keveréke. Sok fajtája édes, ugyanis gyakran nádcukor vagy méz is kerül bele. A különböző felhasznált összetevők miatt a színe a világosbarnától a narancssárgán át a sötétvörösig terjed.

Az indonéz kultúrában a jamu tonik több mint egy egyszerű ital. Amellett, hogy valóban rendkívül egészséges összetevők párosításából születik meg, az indonézek úgy fogyasztják, hogy közben a lélek ápolását is szem előtt tartják, és hangsúlyozzák azt a filozófiát, hogy az egyén a közösség része, és az öröm nem luxus, hanem szükségszerűség.

Jamu tonik recept
Efetova/depositphotos.com

Miért olyan jó az egészségünkre nézve?

A jamu összetevői között mindenfajta mixben szerepel legalább egy olyan, ami gyulladáscsökkentő hatású, közülük is a legnépszerűbb és legerősebb a kurkuma. A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, ami egyébként a növény jellegzetes sárga színéért is felelős, gyulladásgátló hatású, és segíthet csökkenteni a szervezet gyulladásos betegségeit, például az ízületi gyulladásokat vagy az IBS-t. Szintén a kurkumának köszönhetően kitűnő antioxidáns-forrás, így pedig az oxidatív károsodás megelőzését is segíti.

Hasonlóan pozitív tulajdonságai vannak a gyömbérnek is, amit ugyancsak érdemes a jamu tonikba keverni. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatású, természetes vírusellenes tulajdonságai is vannak: gátolja a vírus replikációját és megakadályozza a vírusok bejutását a gazdasejtekbe. Akkor is segít, ha gyomorrontásod van, puffadt a hasad, vagy valamilyen emésztési zavarral küzdesz.

Az édesítetlen kókusztejet sem érdemes kihagynod, ugyanis magas káliumtartalmú, így pedig fontos ásványianyag-forrás és elektrolit, ami segít a hidratáltságunk megőrzésében, valamint az izmok és az idegek megfelelő működésében.

Ha pedig édesítés, akkor a jamu tonikhoz gyakran használt nyers mézről fontos tudni, hogy természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Remekül illeszkedik szinte bárki étrendjébe, de különösen ajánlott azoknak, akik különböző gyomor – és bélrendszeri problémákkal küzdenek.

Így készítheted el

Ha a jamu tonik pozitív tulajdonságait figyelembe véve te is úgy érzed, hogy kipróbálnád, tényleg számos opció közül válogathatsz. Jó hír az is, hogy hűtőben akár egy hétig is eláll, és bár általában hidegen fogyasztják, ízlés szerint forró teaként is kortyolgathatod.

Egy lehetséges recept:

Hozzávalók:

  • 1 csésze tisztított és apróra vágott friss kurkuma
  • ½ csésze tisztított és apróra vágott friss gyömbér
  • 4 csésze víz
  • ½ csésze méz
  • ¼ csésze frissen facsart lime leve, 2-3 lime-ból

Elkészítés:

  1. Keverd össze a kurkumát és a gyömbért.
  2. Tedd a turmixgépbe a kurkuma, a gyömbér és a víz keverékét, majd turmixold simára. 
  3. Öntsd a keveréket egy közepes serpenyőbe és közepes lángon forrald fel.
  4. Csökkentsd a hőt, és hagyd, hogy a keverék körülbelül 15 percig párolódjon.
  5. Add hozzá a lime levét és a mézet.
  6. Szűrd le az italt, és várd meg, míg hűlni kezd.
  7. Tedd a hűtőbe, amíg teljesen ki nem hűl, majd fogyaszd egészséggel!

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!