Életmód / Receptek / Táplálkozás

Isteni céklás receptek a salátától a csokis sütiig

Isteni céklás receptek a salátától a csokis sütiig

A céklát legtöbben csak savanyúság formájában ismerik, pedig a kicsit édeskés, pikáns gumóféle számtalan formában elkészíthető. Mivel gazdag antioxidánsokban, érdemes beépíteni a mindennapi étrendedbe, Most azt is megmutatjuk, hogyan teheted – íme néhány remek céklás recept!

Hagymás céklasaláta

Hozzávalók: 3-4 cékla, 2 vöröshagyma, só, bors, kevés olívaolaj, köménymag.
Elkészítés: A céklákat mosd meg és főzd őket puhára. Vágd őket kockára, sózd, borsozd, és keverd el egy kevés köménymaggal. A hagymát szeleteld fel és dinszteld meg egy kevés olajon, majd keverd hozzá a céklához, és az egészet löttyintsd meg egy kis olívaolajjal. Húsok mellé köretnek, vagy önmagában is fogyaszthatod.

Céklakrémleves

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1/2 kg cékla, 2 zellerszár, 1 paradicsompaprika, 12 dkg gomba, 1 kompótalma, 25 g vaj, 2 l víz/ húslé/ csontlé, 1 tk őrölt kömény, 1 babérlevél, kevés olaj.
Elkészítés: A zellert, a gombát és az almát kockázd fel, a megpucolt céklát pedig reszeld le, majd az egészet egy kevés olajon kezdd el megpuhítani. Negyed óra után add hozzá a köményt és a babérlevelet, majd öntsd fel a vízzel vagy a húslevessel, és forrald össze. Ha a zöldségek már puhák, vedd ki őket, turmixgéppel pépesítsd, majd tedd őket vissza a levesbe és forrald össze a levest még egyszer.

Diós céklasaláta

Hozzávalók: fél kg cékla, 4-5 evőkanál majonéz, ízlés szerint dió.
Elkészítés: A céklát hámozd meg, majd dobd lobogó vízbe. Elég, ha tíz percig főzöd, így a belseje ropogós marad. Reszeld le vastagabb csíkokra. Még melegen keverd össze a dióval és a majonézzel, majd tedd a hűtőszekrénybe, és kihűlés után fogyaszd. Kenyérre kenve vagy köretként is fogyaszthatod.
Tipp: kaporral és kevés foghagymával különlegesen fűszeres ízűvé teheted.

Céklás ivólé

Hozzávalók: 1 nagy cékla, 2 sárgarépa, 1 alma, 1 grapefruit.
Elkészítés: Minden hozzávalót hámozz meg, majd vágd kockákra, és tedd a turmixgépbe – pürésítés után fogyaszthatod is. Ha a lé túl sűrű, egy kevés almalével vagy narancslével hígíthatod.

Málnás céklaleves

Hozzávalók: 3 cékla, 3 marék mirelit málna, 2-3 ek cukor, 2 dl tejszín, 2 dl joghurt.
Elkészítés: A céklát hámozd meg, darabold fel, majd sós vízben főzd meg. A kész céklát szűrd le és turmixold össze a málnával, a cukorral, a tejszínnel és a joghurttal. Ha túl sűrűnek találod, hígítsd a cékla főzőlevével.

Narancsos céklasaláta

Hozzávalók: 4 kis db cékla, 1 közepes narancs leve, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 2 ek szőlőmagolaj, 6 ek olívaolaj, só, bors.
Elkészítés: A céklát nagy lyukú reszelőn gyaluld át, a gyömbért pedig sajtreszelőn keresztül reszeld rá, majd sózd meg és keverd össze. 20 perc pihentetés után locsold rá a sóval és borssal elkevert narancslevet, majd pár órára tedd a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.

Bársonyos csokis muffin

Hozzávalók: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj,1 db cékla, 2 db tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor.
Elkészítés: A céklát hámozd meg és kockázd fel, majd főzd meg, végül reszeld le. A csokoládét vízgőz fölött olvaszd fel a vajjal, majd amíg hűl, addig a tojást keverd habosra a cukorral. Dolgozd össze a cukros tojást a csokoládéval, a liszttel és a pürésített céklával, valamint a sütőporral, majd adagold papírkosárral kibélelt muffinformákba, és süsd tűpróbáig, majd szórd meg vaníliás cukorral.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást