Friss saláta
Az egyik legnépszerűbb diétás köret a friss saláta, s ez egyben a legegészségesebb is. Az idényzöldségekből készült saláta már önmagában is ízletes és laktató, így a főétkezés kiváló része lehet.
Már azzal is sokat változtathatsz rajta, ha időnként új önteteket próbálsz ki (fokhagymás, csípős, kapros, natúr stb.), de a zöldségek variálása szintén újdonságot jelenthet.
Savanyúság és más finomságok
A savanyúságra sokan csak egyfajta kiegészítőként tekintenek, pedig ezek a finomságok köretként is megállják a helyüket.
Ha érzékeny a gyomrod, akkor persze nem szerencsés kizárólag ecetes uborkát és csípős almapaprikát falatozni, de egyébként nyugodtan válaszd ezt a lehetőséget. Ha némileg kifinomultabb megoldásra vágysz, akkor készíts uborkasalátát, vagy tzatzikit, esetleg franciasalátát.
Párolt zöldségek
Főleg télen jelentenek nagy segítséget a mélyfagyasztott zöldségek, ilyentájt ezek az ételek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot a szervezet számára.
Otthon megfőzheted, megpárolhatod őket, de az is elég, ha csupán hagyod kiolvadni, hiszen így őrzik meg a legtöbb fontos tápanyagot. Önmagukban is tálalhatod a változatos keverékeket, de természetesen főzhetsz hozzájuk barnarizst, amivel még hamarabb jól lakhatsz.
Rakott zöldségek
Ha már unod a párolt zöldségeket, akkor ideje kicsit átalakítanod a fogyasztásuk körülményeit. A jénaiban megsütött zöldségek akár főfogást is jelenthetnek, de gondolhatsz rájuk köretként is.
Az egyik legjobb példa erre a brokkoli, amit egy natúr joghurtos szósszal könnyen fel lehet dobni. Egy kevés sajttal is megszórhatod a tetejét, hiszen úgysem eszed meg egyszerre az összeset. Pár perc a sütőben és máris ízletes, egyszerű, de kalóriaszegény köretet készítettél.
Töltött zöldségek
Sokszor már az is szemet gyönyörködtető végeredménnyel jár, ha másként tálalod a köretet, esetleg nem vagy rest új ízeket bedobni.
A rakott zöldségekhez hasonló elven készülnek a töltött változatok is, például a cukkini, a sütőtök vagy a padlizsán. A zöldségeket vágd félbe, belsejüket kapard ki, majd tölts beléjük a főfogáshoz passzoló finomságot, pl. fűszeres túrót.
Grillezett zöldségek
Jóval több ízt tudsz becsempészni a zöldségekbe, ha gazdagon fűszerezed őket, ám ezek az ízek sokszor csak némi hőhatás mellett törnek igazán a felszínre.
Az olajban sütést diétázás során el kell felejtened, de a grillezést korántsem. Bár nem ugyanaz az íz, ha sütőben sütöd át a zöldségeket, de a változatosság kedvéért időnként érdemes ezt a lehetőséget is beiktatnod.
Jótékony köles
Ha a burgonyát diétás okokból félretetted és a rizst már unod, akkor bizonyára új lehetőségek után nézel. Igazán nagyszerű választás köret gyanánt a köles, ami bár nem tartalmaz túlságosan kevés kalóriát, számtalan jótékony hatásával segíti a szervezetet.
Antioxidáns, gluténmentes, lúgosít és még finom is. A boltokban párszáz forintért beszerezhetsz egy nagyobb adagot és önmagában, vagy akár zöldségekkel párosítva is fogyaszthatod.