Imádsz olvasni, de nincs időd? Így oldd meg!

Imádsz olvasni, de nincs időd? Így oldd meg!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Imádsz olvasni, de nincs időd? Így oldd meg!

Ha imádsz könyveket venni, egyszerűen nem tudsz úgy elmenni egy könyvesbolt mellett, hogy be ne nézz, majd persze legalább egy, de inkább több új könyv büszke tulajdonosaként távozol, de odáig valahogy mégsem jutsz el, hogy annyit olvass, amennyit szeretnél, akkor segítünk. Ha nagyon elfoglalt vagy, kevés a szabadidőd és nehezen tudsz időt szakítani az olvasásra, akkor ez a cikk neked készült, benne van a megoldás. Lássuk, hogyan tudsz mostantól több időt fordítani az olvasásra!

Apró akadályok

Ha azt veszed észre magadon, hogy mindennap eltervezed, hogy legalább fél órát olvasni fogsz, a nap végén pedig valahogy mégsem jön össze, akkor valamin változtatnod kell.

Lehet, hogy csupán néhány apróságon múlik az egész, ami könnyen megoldható, és máris több kedved lesz az olvasáshoz.

Ha például a lakásodban nincs megfelelő olvasósarok kialakítva, nincs az ágyad mellett egy megfelelő fényt adó olvasólámpa vagy mindig egyszerűbbnek tartod bekapcsolni a tévét, akkor ideje tenni valamit.

Tipp: Szerezz be egy kényelmes fotelt, vegyél egy olvasólámpát, és ha hazaérsz, ne az első dolgod legyen a tévét bekapcsolni, mert hidd el, egy izgalmas tévéműsort könyvre cserélni, nem egyszerű feladat.

 

Egy kis elterelés

Ha azok közé tartozol, akik olvasás közben csak a könyvre szeretnek figyelni és egy-egy apró mozdulat vagy hang is ki tud zökkenteni, akkor nehezebb út áll előtted.

Szerencsére nem lehetetlen a feladat, csak arra kell figyelned, hogy minél kevesebb olyan zavaró tényező vegyen körül olvasás közben, ami arra ösztönöz, hogy néhány perc elteltével félretedd a könyved.

Tipp: Kapcsold ki a tévét olvasás előtt, semmi szükséged a tévéből áramló háttérzajra. A mobilod is lehet egy másik szobában, hiszen elég egy apró rezgés és máris kizökkentél a könyvedből. Mások beszélgetése is inkább csak háttérzaj legyen, ne figyelj oda, vagy ha zavar, tegyél be a füledbe valami lágy zenét, ami segít a koncentrálásban.

 

Lopott percek

Ha folyamatosan arra vársz, hogy legyen két-három órád egyben, amit olvasással tölthetsz úgy, hogy senki nem zavar meg és senki nem szakít félbe, az lehet, hogy hetekig vagy akár hónapokig is eltart majd. Ha ügyes vagy, persze akár egy-két nap alatt is elolvashatsz egy könyvet, de azért valljuk be, ez a ritkább eset.

A titok valahol abban rejlik, hogy a holtidőket, az utazással töltött perceket és azokat a várakozással töltött órákat, amikor nincs más dolgod, nem a telefonod nyomkodásával vagy unalmas hírek pörgetésével töltöd, hanem a könyveddel.

Próbáld ki és meglepődsz majd, hogy milyen gyorsan vége lesz a hétvégén elkezdett vastag kötetnek!

 

Mindig nálad

Az előző pont persze nagyban függ attól, hogy mindig nálad van-e az adott könyv, amit olvasol vagy épp azért nem tudsz megint haladni, mert amikor lenne alkalmad olvasni, sajnos megint otthon maradt a könyved.

Ezt nehéz betartani, hiszen lehet, hogy nem mindig jut eszedbe, hogy a könyvedet is bepakold a táskádba, de ha szokássá válik, már sehová nem indulsz majd el e nélkül.

Tipp: Az is jó megoldás, ha beszerzel egy e-book olvasót vagy a telefonodra/tabletedre töltesz le olvasnivalót, így a könyved vagy könyveid mindig nálad lehetnek és bármikor előkaphatod őket.

 

Ha nem tetszik, tedd félre

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, hiszen ha elkezdtél egy könyvet, akkor jó lenne befejezni, végigolvasni és nem csak úgy félretenni. De valójában miért is kellene, hogy így legyen? Gondolj arra, hogy ha elkezdesz tévét nézni, de nem tetszik egy műsor, azt is elkapcsolod, nem nézed végig csak azért, mert elkezdted. A könyvekkel is tehetsz ugyanígy.

Nem kell persze örökre félretenni őket, hiszen lehet, hogy éppen nem olyan hangulatban vagy, vagy csak egyszerűen valamiért elakadtál. Próbáld ki, hogy félreteszed és előveszed pár hónap múlva.

Hidd el, senki sem fog elítélni azért, mert van olyan könyv, amit félbehagytál. Sokkal jobb, ha az olvasás élvezet marad és nem kötelesség, hiszen ha eddig ez állított meg abban, hogy többet olvass, akkor itt a megoldás, innentől ez már nem lehet akadály!

 

Beszélj róla!

Az, hogy a barátnőiddel vagy a kollégáiddal miről beszélgetsz, részben rajtad múlik. Ha kifogytatok a témákból vagy csak a liftben kell elütni az időt, akkor ne az időjárásról vagy az előző esti tévéműsorról kezdjetek beszélni, legyél te az, aki felhoz egy új témát, ami lehet például az új könyved, amit elkezdtél.

Minél többet beszélsz a könyvről, amit olvasol vagy amit éppen megvettél, annál jobban beleéled magad, és annál inkább várni fogod, hogy végre hazaérj vagy felszállj a buszra és beleolvass.

Ha ez egy szokásos napi téma lesz a társaságodban, akkor ez egy plusz ösztönzés is arra, hogy többet olvass és gyorsabban forgasd az oldalakat!

 

Tűzz ki egy célt!

Ha eddig nem haladtál úgy a könyveiddel, ahogy szerettél volna és mindig azon sopánkodsz, hogy valóban többet kéne olvasnod, akkor itt az ideje, hogy elhatározd magad és konkrét célokat tűzz ki.

Először kezdd egy könnyen teljesíthető dologgal, legyen például az a terv, hogy minden nap elolvasol 25 oldalt. Ne legyenek kifogások, ne állítson meg semmi, 25 oldalra biztosan minden nap van időd.

Ha belegondolsz, akkor így akár egy hét alatt elolvashatsz egy teljes könyvet, és ha belejöttél, akkor 25 oldalnál biztosan nem fogsz mindig megállni!

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást