Az imádnivaló Yorkshire terrier

Az imádnivaló Yorkshire terrier

Címlap / Életmód / Család / Az imádnivaló Yorkshire terrier

A világon az egyik legnépszerűbb kutyafajta, aki emberek millióinak lopja be magát a szívébe. Hogy mégis miért a yorkie a nagy kedvenc az apró testű fajták közül?

Kitűnő patkányfogó

A yorshire terrierek eredetileg patkányok és egyéb apróbb rágcsálók elfogására tenyésztették ki. Leginkább malmok környékén tartották, de ugyanúgy megtalálhatóak voltak az angol nemeseknél, mint a kispolgároknál, hogy megvédje a házat a „betolakodóktól”.Önálló fajtaként 1898 óta tartják számon.

Örök bohóc

Hogy miért választják sokat a yorkshire terriert házi kedvencnek? A válasz legtöbbször az, hogy életet, színt visz a szürke hétköznapokba.
Vidám természetével mindenkit percek alatt levesz a lábáról, szinte lehetetlen nem rá figyelni. Bármikor képes a társaság középpontjában lenni, és igazán élvezi is ezt a helyzetet.  

Terrier vér

Sokan tartják méreténél fogva lakásban, viszont azzal számolni kell, hogy terrier vérét nem hazudtolja meg, és hangos ugatással jelez mindent- persze megfelelő neveléssel erről leszoktatható.
Éppen ezért kiváló jelzőkutya hírében is áll, bár azt hozzá kell tenni, házőrzésre és betörők elfogására egyáltalán nem alkalmas, mivel a nyilvánvaló okok mellett a kezdeti ugatás pár perc alatt átcsap farokcsóválásba és játékba.

Nagy mozgásigény

Amilyen pici, olyan mozgékony. Kevés olyan yorkie van, amely egész nap csak fekszik, mindig tudnak maguknak valami elfoglaltságot keresni, akár a lakásban, akár a kertben vannak.
De bárhol is tartják, ez a szabály mindig él: minden nap érdemes őket hosszabb sétára elvinni, főleg olyanra, ahol póráz nélkül, szabadon rohangálhatnak, ugyanis ekkor vannak ők igazán elemükben.

Kicsi a bors, de erős

Sokan azt hiszik, „csupán” egy öleb, viszont valójában sokkal több annál. Kicsi termete ellenére igazán vakmerő, és meglehetősen makacs, ezért elég nagy határozottságra van szükség a neveléséhez.
Ravasz kutyusról van szó, ezért mindig meg próbálja levenni a gazdit a lábáról, ha valamit el akar érni, így nehéz következetesnek lenni velük szemben.

Viszont amennyiben tisztáztuk a szabályokat, és elfogad minket falkavezérnek, akkor igazán engedelmes háziállat válhat belőlük.

Ápolás

A yorkshire terrierek kozmetikázása eléggé változatos, ugyanis másképp kell kezelni a bundájukat, ha az rövidre van nyírva, és ha hagyjuk hosszúra megnőni.
Első esetben különösebb ápolást a fésülésen kívül nem igényel, viszont ha szinte földig érő bundával büszkélkedik, akkor a kefélés mellett érdemes mandulaolajjal kenegetni a szőrét, hogy az ne csomósodhasson össze, illetve hogy gyönyörűen fényes és puha legyen.

Élettartam

A terrierek átlagos egészségét örökölték a yorkie-k is. Alapvetően strapabíró fajtáról van szó, viszont a szemeire és a füleire ügyelni kell, mivel könnyen begyulladnak. Élettartama kb. 13 év.

Cicák, görények és más állatok

A yorkie-k igazán jól kijönnek más kutyákkal, viszont egyéb állatokkal már nehezebb a helyzet. A macskák társaságát megfelelő neveléssel és hozzászoktatással nagyszerűen tűri, sőt, még össze is barátkozhat velük, viszont más állatokkal (pl. törpenyúl, görény) már kevésbé könnyű megkedveltetni, mert a vadászösztön gyakran előbújik belőlük.Sokan lenézik ezeket a fantasztikus kis kutyákat, persze teljesen alaptalanul. Termetéhez képest igenis bátor és vakmerő állatról van szó, aki mindemellett intelligens is, és remekül tanítható.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!