Család / Életmód

Ilyenkor ne adj a gyerek kezébe telefont: károsíthatja az agyat a tudósok szerint

Ilyenkor ne adj a gyerek kezébe telefont: károsíthatja az agyat a tudósok szerint

Lassan mindenről megpróbálták már bebizonyítani, hogy agykárosodást, vagy éppen rákot okoz, és noha a legtöbben nem egy biofarmon élünk, tökéletes összhangban a természettel, azért nem is akkora a sugárzás, mint Csernobilban, pedig ezek alapján a beszámolók alapján lassan úgy tűnhet. 

Kutatók azonban most azt állítják, bizonyos körülmények között az okostelefonok és a tabletek tényleg károsíthatják a gyerekek agyi fejlődését – de nem úgy, ahogyan azt hinnéd!

Nem így kellene megállítani a hisztit

Komoly problémát okozhat a későbbi viselkedésben, illetve a személyiség fejlődésében, ha a hisztiző gyereket a szülők azzal próbálják megnyugtatni, hogy okostelefont, vagy tabletet nyomnak a kezükbe – állítja egy friss tanulmány.

Noha azt a kutatók is elismerik, hogy az olvasást tanító, vagy más fejlesztő játékok hasznosak lehetnek a gyerekeknek, arra is kitérnek, hogy két és fél éves kor alatt valószínűleg ezek nem igazán segítik a gyerek fejlődését, és a későbbiekben is a leginkább a szülővel együtt használva a leghatékonyabbak.

Az pedig egyenesen káros, ha a hisztiző gyereket rendszeresen azzal nyugtatják meg, hogy az interaktív képernyőt nyomják a kezébe – mondja dr. Radesky, a kutatás vezetője.

Nem tanulják meg kezelni az érzelmeiket

A tanulmány szerint azzal, hogy a hisztiző gyereket ilyen módon “hallgattatják el”, komoly károkat idézhetnek elő a fejlődésben lévő agyi folyamatokban. A gyerek szociális képességei sérülhetnek, kevésbé lesz empatikus, és nem tanulja meg, hogyan kontrollálja az érzelmeit, vagy hogyan nyugtassa meg magát.

Ezek a képességek a kutatók szerint szabályozatlan játék, empirikus tapasztalatok, és interakciók során fejlődnek – vagyis, amikor mi csak annyit látunk, hogy a gyerek hisztizik, valójában éppen egy nagy adag érzelem önti el, és meg kell tanulnia, hogy ilyen helyzetben mit kell tennie. Jó esetben így egy bizonyos életkor után senki nem ül le üvöltve a bolt közepére, akármilyen sokba is kerül a táblás csoki egy hosszú munkanap után.

A kutatók szerint ezeket a tapasztalatokat meg kell szerezniük a gyerekeknek, és azzal, hogy a szülők a mielőbbi csend reményében valamilyen elektromos kütyüt nyomnak a kezükbe – ami nem reagál a viselkedésükre – meggátolják ezt a folyamatot.

Természetesen nem a kivételes esetekről, vagy vészhelyzetekről van szó, egyetlen gyerekből sem lesz szociopata azért, mert a szülei egyszer egy gyengébb pillanatukban odaadták neki a telefonjukat, a tanulmány kiemeli, hogy a károsodás akkor következhet be, ha ezt a fajta “megoldást” a szülők rendszeresen alkalmazzák a hisztiző gyereknél.

Ugyan a kutatók azt elismerik, hogy vannak olyan mobil játékok, amelyek segíthetnek tanulni a gyereknek, óva intenek attól, hogy applikációkra bízzuk a gyereknevelést.

“A kisgyerekek a legjobban a szemtől szembe tanulást képesek elsajátítani, azaz a felnőtteket figyelve tanulnak. Az emberi interakciót semmi nem helyettesítheti. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik túl sok időt töltenek a tévé előtt, gyengébb szociális és nyelvi képességekkel rendelkeznek. Feltételezhetjük, hogy ugyanez igaz a mobiltelefonok esetében is” – tette hozzá dr. Radesky.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást