Így mélytisztítsd a sütőt szódabikarbónával

Így mélytisztítsd a sütőt szódabikarbónával

Címlap / Otthon / Háztartás / Így mélytisztítsd a sütőt szódabikarbónával

A karácsonyi eszem-iszom után biztosan ráfér a sütődre egy kis törődés. Mutatjuk, hogyan lehet ismét csillogó!

Akár a kicsöpögő zsír, a ráégett sajt vagy éppen egy kevés süteménytészta került a felületre, a sütőbe beleégett szennyeződéseket érdemes rendszeresen eltávolítani. A szakértők szerint érdemes néhány hetente áttakarítani a sütőt, bár ez attól is függ, hogy milyen gyakran használod a szerkezetet.

A dolgodat nagyban megkönnyíti, ha a sütőd rendelkezik öntisztító funkcióval, bár ez inkább gyors megoldás lehet, ami az akkut problémákat oldja meg, és még emellett is érdemes időről időre gondot fordítani a sütő teljes, alapos mélytisztítására. Ne is házimunkaként, inkább a sütő karbantartásaként gondolj erre: valószínűleg komoly összeget fizettél ki ezért a konyhai gépért, nem árt tehát egy kis időt és figyelmet szentelni rá, hogy sokáig használhasd.

Főleg így van ez, ha a sütő mélytisztítása nem is jelent fárasztó sikálást vagy mérgező vegyszerek használatát. Az alábbi lépéseket követve természetes összetevőket alkalmazva szabadulhatsz meg a zsíros szennyeződésektől, és jóformán alig kell valamit csinálnod, hiszen a munka nagy részét az éjszakára hatni hagyott szódabikarbónás paszta elvégzi helyetted, neked már csak élvezettel le kell törölnöd a feloldott szennyeződéseket, és gyönyörködni a tiszta sütő látványában!

Készítsd el a csodapasztát!

Keverje össze 3/4 csésze szódabikarbónát és 1/4 csésze meleg vizet, ügyelve arra, hogy egy nagyobb sütőhöz esetleg több pasztára is szükséged lehet. Ha bármilyen illóolajat adnál hozzá, ezen a ponton ezt is megteheted – két-három csepp elegendő, de ez egyedi ízlés kérdése.

Tisztítsd meg a sütőrácsokat

Mindig vedd ki a rácsokat, még akkor is, ha a sütő öntisztító funkcióját használod; a ciklus alatti hő meghajthatja az állványokat. Miután eltávolítottad őket, hagyd néhány órára mosogatószerben állni, majd dörzsöld le őket le egy súrolókoronggal, végül alaposan öblítsd le és szárítsd meg. Ha az állványokat erősen tisztítani kell, vigyél fel a pasztából. Csak rozsdamentes acél állványokon használd a szódabikarbónás keveréket, mert a szódabikarbóna elszínezheti az alumíniumot.

Vidd fel a pasztát!

A sütő minden nyílását fedd be fóliával. Egy ecsettel oszlasd el a pasztát a sütő belsejében, elkerülve a csupasz fémfelületeket és a sütő ajtaját. A szűk sarkokba és kis zugokba való bejutáshoz használhatsz régi fogkefét. Hagyd így hatni a keveréket egy éjszakán át.

Tisztítsd ki!

Távolítsd el a pasztát egy műanyag kaparóval, szükség szerint nedvesítsd meg, ahol erre szükség van. Töröld le nedves ruhával, majd ismételd meg a műveletet a csíkok eltávolításához.

Töröld le az ajtót

Egyenlő arányú víz és fehér ecet keverékével tisztítsa meg a sütő ajtaját egy puha ruhával. Kerüld a tömítés nedvesítését.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!