Életmód / Táplálkozás

Így fagyaszd le az ételeket, hogy kiolvasztva is frissek legyenek

Az emberiség az előállított élelmiszerek egyharmadát minden évben a kukába dobja – az élelmiszer-pazarlás soha nem látott mértékeket ölt, ami természetesen sem az egyénnek, sem a gazdaságnak, sem a környezetnek nem jó. A tudatosabb vásárlás mellett a fel nem használt élelmiszerek eltárolása is segíthet abban, hogy csökkentsd a kidobott élelem mennyiségét.

Fagyassz és fogyassz tudatosan!

A fagyasztó remek kis találmány, tökéletes módja annak, hogy a fel nem használt élelmiszer felhasználhatósági idejét megnöveld, így legyen alkalmad elfogyasztani.

De ha mindent meggondolatlanul bepakolsz ide, akkor egyrészt csak fölösleges energiát fogyasztasz, másrészt csak egy kicsit tovább pakolgatod az ételeket, mielőtt kidobnád őket – ennek pedig nem sok értelme van.

Használd tudatosan a fagyasztódat, és valóban spórolhatsz az élelmiszereken!

Mit fagyaszthatsz le?

A fagyasztóba sokkal több nyers, félkész és kész étel kerülhet, mint gondolnád.

Nyugodtan lefagyaszthatod a főtt tésztát, a főtt rizst, a különféle magvakat (így nem fognak megavasodni), a vajat, a sajtokat, a meghámozott banánt, a szeletelt kenyeret, a fűszernövényeket, természetesen a nyers és főtt húsokat, de akár a bort, sőt a tojást is, utóbbit kisebb tárolókban tartva, például akár jégkockatartókba öntve. Ez egy remek módja annak, hogy ha egy recepthez több sárgája vagy fehérje kell, akkor a tojás megmaradó részét ne kelljen eldobnod, később viszont egy másik recepthez felhasználhasd.

Ezek az élelmiszerek kiolvasztva sem veszítenek jelentősen a minőségükből, továbbra is élvezhetőek maradnak.

Mi az, amit nem érdemes a fagyasztóba tenni?

A rántott vagy valamilyen panírral sütött dolgokat elkészítés után.

Olvadás után ugyanis ezek átnedvesednek, elveszítik a ropogósságukat és nem lesznek többé élvezhetőek.

A tej és a tejföl sem feltétlenül a fagyasztóba valóak, mert fagyasztás és felengedés után megváltozik az állaguk, darabossá válhatnak. Főzéshez azonban felhasználhatod őket, mert fogyaszthatóak maradnak, csak önmagukban nem nyújtanak különösebben vonzó látványt és ízélményt.

Trükkök a fagyasztáshoz, hogy a legjobb minőséget érd el

Ahhoz, hogy a kiolvasztott ételek is élvezetesek legyenek, fagyasztáskor nem árt figyelembe venni néhány dolgot. Mielőtt a fagyasztóba tennéd, mindig várd meg, hogy az adott élelmiszer legalább szobahőmérsékletre hűljön. Mindent zárható tasakokban vagy edényekben tárolj; a kimondottan fagyasztásra szánt, zárható tasakokban tartott gyümölcsök kevésbé fognak összefagyni, mint a sima nejlonzacskóba kötött darabok, így később sokkal kényelmesebb felhasználni őket például smoothie-khoz vagy fagylaltokhoz.

Tartsd észben, hogy a magas víztartalmú élelmiszerek kiolvasztás után nem kapják vissza az eredeti állagukat, bár ettől még felhasználhatóak. Igyekezz mindent a lehető legfrissebben lefagyasztani, a kiolvadt húst pedig soha, semmilyen körülmények között ne fagyaszd már újra. Győződj meg róla, hogy a fagyasztód nincs túlpakolva, tud benne cirkulálni a levegő, így mindenhol egyenletes marad a hőmérséklet!

Meddig lehet az étel a fagyasztóban?

Az általános szabály az, hogy a lefagyasztott ételeket lehetőleg egy éven belül fel kell használni, de vannak eltérések. Az alábbiakban néhány gyakori, fagyasztható élelmiszerről adjuk meg, hogy legfeljebb mennyi ideig érdemes őket jégen tartani.

 • Húsok: 1 év
 • Gyümölcsök szirupban: 1 év
 • Fehér húsú halak: 8 hónap
 • Felnyitott zacskós mirelit gyümölcs: 8 hónap
 • Sótlan vaj: 8 hónap
 • Sózott vaj: 4 hónap
 • Gyümölcslé: 6 hónap
 • Olajos halak: 4 hónap
 • Tészták: 4 hónap
 • Jégkrém: 4 hónap
 • Levesek és szószok: 3 hónap
 • Kenyér tészta: 3 hónap

1 hozzászólás

 • Avatar
  Antal Takács
  2020.10.13., 09:13

  A különféle, megmaradt készételek lefagyaszthatóságának lehetőségei?

  Válasz

Írj egy hozzászólást