Ha igazán „soklájkos” fotót szeretnél: a legjobb szelfi trükkök nyaralásra

Ha igazán „soklájkos” fotót szeretnél: a legjobb szelfi trükkök nyaralásra

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ha igazán „soklájkos” fotót szeretnél: a legjobb szelfi trükkök nyaralásra

Pszichológus hallgatók népszerű szakdolgozati témája a közösségi média hatása a felhasználók önértékelésére. Számos kutatás bizonyította be az elmúlt években, hogy a Facebook, az Instagram és a legtöbb hasonló, közösségi oldal rombolja az ember önbizalmát, negatívan hatnak az önértékelésre. Ha látjuk, ahogy egy közeli ismerősünk éppen jól szórakozik valahol, – s ezt nem velünk együtt teszi -, akkor bekapcsol bennünk a féltékenység, esetleg irigyek leszünk rá. Ha néhány másodperc alatt ezt az érzést egynél több ember is felébreszti bensőnkben (ezek az oldalak pontosan ezt teszik), akkor mélyen legbelül elhisszük, hogy nekünk sokkal rosszabb az életünk, mint másoké és ezáltal frusztrálttá válunk. Csupán azokat kerülik el ezek a negatív érzések, akik tisztában vannak vele, hogy mindez csak látszat. Valójában mindenkinek vannak az életben nehézségei, ám ezeket valamiért nem szoktuk kiposztolni. Ha rajtad is eluralkodnak néha a negatív érzések, akkor itt az ideje, hogy visszavágj. Mutatunk néhány egyszerű, de hatásos fotótrükköt, amitől garantáltan megállnak az üzenőfal pörgetésében az ismerőseid.

Te lehetsz a helyszín PR-menedzsere

Elutaztál valahová? Szeretnél mindent lefotózni, megörökíteni, megosztani az ismerőseid körében? Felesleges 98 képet feltöltened a kalandjaidról, hiszen egy-két emberen kívül senki sem fogja végig nézni az albumodat.

Nem azért, mert nem érdeklik őket az élményeid, hanem azért, mert a legtöbben csak néhány percet töltenek egyszerre a közösségi oldalaik böngészésével és ennyi idő alatt a lehető legtöbb ismerősükről szeretnének információt begyűjteni. Ezért elég egyetlen jól elkészített fotó, hogy nagyobb eredményt érj el vele, mintha minden percet dokumentáltál volna.

Készíts egy listát arról, hogy az adott hellyel kapcsolatban mi él az emberek fejében, s légy a helyszín legjobb PR-menedzsere. Nem kell hozzá művésznek lenni, csak engedd el a kreatív fantáziádat. A cél a meghökkentés.

Állati jó szelfik

Az állatokkal készített szelfik a legnépszerűbbek. Ha a kegyeibe avat egy megszelídített állat egy vadasparkban, biztosan nem fog megsértődni, ha készítesz pár közös fotót.

A bécsi Schönbruni kastély kertjében több tucat mókus él, melyek mindegyike úgy nőtt föl, hogy a turisták rendszeresen etetgették őket. Ennél fogva a helyi mókusok a tenyeredből is elveszik a nekik szánt finomságokat.

De megteszi bármilyen állat, amivel a szálloda kertjében találkozol, legyen az egy apró csiga vagy a helyi környezetben megszokott, de nálunk különlegesnek számító élőlény. Ha lehet, ne csak az újdonsült barátodat fotózd, hanem mindketten vigyorogjatok bele a kamera lencséjébe.

A lényeg, hogy ne okozz az állatnak stresszt, ne érj hozzá, ne korlátozd a szabadságában!

Vízalatti képek

Amennyiben tengerparton kell elviselned az életet a nyaralásod idején, semmiképp se hagyd ki a vízalatti fotókat.

Nálunk sajnos a kristálytiszta víz és a fürdőzésre alkalmas helyszínek nem esnek egybe, valószínűleg nem is kis hazánkban kel el a legtöbb vízálló kamera és kameratok a világon.

Cserébe egy ilyen képpel biztosra mehetsz, már ami a meghökkentést illeti. Ki ne irigykedne, ha meglátja egy ismerősét a színes halak, tengerisünök társaságába? Sőt, sokakban már az is „felháborodást” kelt, ha a tökéletesen átlátszó vízből félig kiemelkedő, boldogan strandoló ismerősét pillantja meg a telefonja kijelzőjén, miközben ő a 7-es buszon tolong a tömegben.

Üzenet a tengerparton

Érthető, ha se kedvünk, se energiánk nincs városnézésre indulni, és egész héten csak a hófehér homokon napozva, koktélokat kortyolva mulatjuk az időt egy nyaralás alkalmával.

De ne legyünk önzők, ne feledkezzünk meg az irodában robotoló kollégáinkról sem.

A tengerparton fellelhető szép kagylókból, apró kavicsokból írjunk számukra egy rövid üzenetet, pl: „Ti csak dolgozzatok”, sőt hasonlóan kedves üzeneteket írhatunk a homokba is, a lényeg, hogy ezek a virtuális képeslapok biztosan feldobják majd az otthon maradt barátok hangulatát.

Szokatlan tevékenységek, szokatlan helyen, szokatlan pózokban

A hagyományos naplementés, vacsorás, tájképes fotókat hagyjuk meg a családtagoknak vagy tegyük egy emlékalbumba. A közösségi média nem erről szól, itt érzéseket kell kiváltani, mégpedig a lehető legmélyebb érzéseket. S ha már erre összpontosítunk, legyünk merészek, kreatívak, sőt akár viccesek is.

Tegyük meg, hogy a ránk jellemző hobbink egyik eszközét magunkkal visszük a nyaralásra és egy olyan környezetbe helyezzük, amely mosolyt csal az ismerőseink arcára. Készülhet kép például egy téli sál horgolásáról az afrikai sivatagban…

Tükör a tükörben

Bármilyen unalmas helyszínen készülő fotót feldob, ha izgalmas vizuális trükkök segítségével készül el. Fontos, hogy ezúttal sem kell profi fotósnak lennünk, csak vegyük észre a környezetünkben rejlő lehetőségeket és használjuk ki ezeket.

A tükör és minden egyéb tükröződő felület egyediséget varázsol a képbe. Igen népszerűek mostanság a tükörfóliás napszemüveg lencséjére fókuszált felvételek.

Megfelelő látószögben exponálva egy járdán összegyűlt pocsolya is tökéletes egy városrész különleges módon történő fotózására. Autós és motoros túrákon kedvelt dolog a visszapillantótükörben feltűnő társakat lefényképezni. Bárhová is megyünk, szinte mindenhol találunk tükröződő felületet: kirakatüvegek, poharak, de egy apró sminktükör is megteszi.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást