Rengeteg életet menthet, ha az időseket oltják először koronavírusra

Rengeteg életet menthet, ha az időseket oltják először koronavírusra

Címlap / Hírek / Rengeteg életet menthet, ha az időseket oltják először koronavírusra

Az ELTE TTK Biológiai Intézet kutatása szerint jó az irány, amit Magyarország követ a koronavírus-járvány elleni oltásokban. Először ugyanis valóban az időseket érdemes vakcinázni, így lehet ugyanis a legtöbb emberéletet megmenteni – írják a kutatók az ELTE weboldalán.

A járványt ugyan a népesség túlnyomó részének védettsége állíthatja meg teljesen, de a kutatás alapján a Magyarországon is használt, célzott oltási kampánnyal gyors ütemben csökkenthető a legsúlyosabb esetek száma.

A járvány eleje óta ismert, hogy az életkor előrehaladtával nő a súlyos megbetegedés és a halálozás esélye COVID-19 fertőzés esetén. Pontosan ezt a korfüggő halálozást és Magyarország 2020-as korfáját felhasználva az ELTE kutatói kiszámolták, hogy egy adott életkor fölött mindenkinek beadott oltás a potenciális (oltások nélkül bekövetkező) halálozások hányadrészét védheti ki, a küszöbként választott életkor függvényében.

ELTE

Összefüggés az oltás és a halálozási arány között

Korábban készültek már más szimulációk a témában, amelyek más eredményekre jutottak. Az ELTE kutatása az, amely a magyar viszonyokra és a magyar népességre mérve hozott eredményeket. Ezek szerint már kevesebb mint félmillió 80 éves vagy idősebb lakos beoltásával elkerülhető a lehetséges összhalálozás közel fele.

Ez persze akkor van így, ha a vakcinák ideálisan működnek, és a halálozást száz százalékban megelőzik. Egyelőre azonban úgy tűnik, nemcsak ezt, hanem a súlyos eseteket, azaz a kórházi kezelést is ki lehet velük védeni. Így szinte biztosra mondható, hogy egy vakcinázott személy nem fog belehalni a koronavírus-fertőzésbe.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást