Ezt a receptet egy nagyon kedves volt kolléganőmtől tanultam, amikor az akkori kis munkahelyi csapatunk kitalálta, hogy a hét minden napján főzzünk egymásra ebédet. Kisorsoltuk, melyik napon ki lesz az ebédfelelős és szavaztunk a felkínált ételek közül. Nos, az egyik ilyen ebéd alkalmával találkoztam először ezzel a zseniális levessel, ami azóta a családom egyik kedvenc alapdarabja lett. Természetesen némi módosításra szükség volt, hogy beilleszthető legyen a clean étkezésbe, de kreativitásom nem ismer határokat, ha a régi kedvenc ételeimről van szó. 🙂
Mivel a leves alfája és omegája a sonka és a tojás, nálunk hagyományos húsvéti ebéddé nőtte ki magát, amit készíthetsz a húsvéti reggeli maradékából is, ha úgy adódik.
A legfontosabb dolog, húsvét ide vagy oda, hogy hűek maradjunk a clean étkezéshez, ehhez pedig szükségünk van jó minőségű sonkára. Csak akkor beszélhetünk tiszta ételről ebben az esetben, ha nem a szupermarketek polcain lévő gyorsérlelésű, vákumcsomagolt sonkának csúfolt húsból készítjük a levesünket. Vidéki városokban, falvakban az igazi, jó minőségű házi sonka beszerzése nem okozhat gondot, de ma már hála a kistermelői piacoknak és a minőségi árut kínáló henteseknek, szinte bárhol lehet kapni kiváló minőségű sonkát. Egy szó mint száz, szerezd be a legjobb minőségű házi sonkát, amit csak tudsz. Ha ez megvan, nagyon már nem tudod elrontani a levesedet! 🙂
Hozzávalók a leves alapjához:
- 40 dkg füstölt sonka (ha lehet, minél kevesebb zsírral)
- 2 nagyobb fej hagyma (lila hagyma is jó)
- 2-3 ek kókuszzsír
- 1,5 l alaplé (vagy víz és sómentes ételízesítő)
- leveszöldség (répa, karalábé, zeller…ízlés szerint)
- 1 kisebb fej fokhagyma
A fűszerek:
- majoranna
- 3 db babérlevél
- 10 db egész bors
- szárított gyömbér
- rozmaring
- pirospaprika
- szerecsendió
A habarásnak való:
- 1/2 citrom leve
- 2 ek barna cukor
- 2 csapott evőkanál mustár
- 3 dl görög joghurt (vagy natúr joghurt)
- 2 ek zabliszt
- petrezselyem
Az elengedhetetlen belevalók:
- fejenként 1 db kemény tojás
- 1 csokor friss snidling
- 2 db zöldpaprika (aki szereti, annak csípős)
Elkészítés:
- 3 evőkanál olajon párold üvegesre a kockára vágott hagymákat.
- Dobd rá a kockára vágott sonkát és pirítsd addig, amíg jól átsül és az egész konyhában isteni sült sonka illat lesz. 🙂
- Öntsd fel az alaplével és dobd bele a kockára/karikára vágott leveszöldségeket.
- Szórd bele a fokhagymát, majorannát, babérlevelet, borsot, a szárított gyömbért, rozmaringot, pirospaprikát és a szerecsendiót.
- Főzd gyöngyözve kb. egy órát. A lényeg, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
- Innentől jön a rendhagyó rész. Keverd a joghurtba a citromlevet, barna cukrot, zablisztet, mustárt és egy kis petrezselymet és jól elegyítsd őket, hogy ne maradjanak benne csomók.
- Először önts hozzá a leves levéből egy keveset, és kezd el keverni, majd adagolj hozzá még néhány kanállal, hogy a hirtelen forró levestől ne ugorjon össze.
- Aztán mehet a habarás a levesbe. Miután egyet forrt így is, leveheted a tűzről.
- Tálalásnál rakj bele negyedre vágott kemény tojást, snidlinget, és ízlés szerint a felkarikázott zöldpaprikát.