Kókuszpálma, kókuszvíz, kókusztej és kókuszdió. Így nyisd fel, és ennyit ehetsz belőle.
Kókuszpálma
A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja, 18-30 centiméter nagyságú. A termés héját leszedéskor eltávolítják, ezért mi már csak a barna színű, kemény héjú belső részét ismerjük.
A kókuszpálmára nehéz felmászni, évente több száz baleset történik, amelyek gyakran halállal végződnek. Például a szedő leesik a fáról, és a fejére esik a kókuszdió, vagy rádől az egész pálma.
A „majomarc” felnyitása
A „kókusz” szó onnan ered, hogy van három csíranyílása, amelyek pontoknak látszanak.
Ezeket a pontokat spanyol vagy portugál felfedezők vigyorgó fejnek, majomarcnak, kísértetnek nézték, és a „coco” nevet adták neki.
A csíranyílásoknál a kókuszdiót enyhe nyomással ki lehet lyukasztani, és ezeken keresztül ki lehet folyatni a kókuszvizet. A kókuszvíz nem azonos a kókusztejjel.
A kókuszdiót a legegyszerűbben úgy törheted fel, ha egy kalapács élével a dió felső harmadát határozott, de óvatos ütésekkel körberepeszted, mintha „megskalpolnád” a diót.
Kókusztej
A kókuszdió fogyasztható frissen, vagy szárítva és lereszelve, kókuszreszelékként, amelyet édességekhez használnak fel.
A kókusztej úgy készül, hogy a friss kókuszreszeléket összekeverik vízzel. Egy csésze kókusztejben csak 60 kalória és 12 g szénhidrát van.
A kereskedelmi forgalomban kapható kókusztej általában nem valódi, hanem kókuszreszelék és víz keverékéből préselik.
Kalória- és tápértéke kisebb, mint a kókusztejé. A húsából és kókusztejből készített tápláló, zsíros kókuszkrémet gyakran használják curry-hez.
Kókuszvíz
Rehidrálja a testet, amikor túl sok vizet veszít szomjazás, sportolás vagy betegség révén. A kókuszvíz helyreállítja a só- és vízkészletet a szervezetben. Olyan hatású, mint a fiziológiás sóoldat, de a nátriumon kívül magnéziumot, káliumot és kalciumot is tartalmaz.
Azokon a trópusi területeken, ahol életveszélyes állapotba kerülhet valaki például baleset következtében, ha nincs kórház a közelben, a kókuszvíz intravénás beadása után a betegnek nagyobb esélye van a túlélésre.
Enyhe hasmenésnél is segít a kókuszvíz, mert pótolni tudja az elvesztett vizet, és gyerekeknek is adható. Súlyosabb hasmenés és veseelégtelenség esetén azonban nem hatásos.
Kókuszzsír
A kókuszdió telített zsiradékot tartalmaz, akár az állati zsírok. A telített zsírok lerakódásokat képeznek az érfalban, emelik a vérzsír és a rossz koleszterin szintjét. Mégsem egyértelműen káros a kókuszzsír, hiszen India egyes részein, ahol nagyon sok kókuszdiót fogyasztanak, a lakosok körében nem gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek.
Tartalmaz olyan összetevőket is, amelyek változatlan formában szívódnak fel, ezért gyors energiaforrások. Bebizonyosodott, hogy a kókuszzsír 4 hetes fogyasztása csökkenti a koleszterin termelődését, nem úgy, mint például a vaj.
Nem nevezhető egészségesnek, mégis egészségesebb az állati zsíroknál. Mértékletes fogyasztása nem jelent veszélyt a szervezetre, és gyerekek is fogyaszthatják.
Termékenységi szimbólum
Indiában nagyon kedvelik a kókuszpálmát, „kalpa vriksha” néven emlegetik, ami azt jelenti: „az élet minden szükségletét adó fa”.
Termékenységi szimbólumnak is tekintik: ha egy asszony teherbe szeretne esni, elmegy a paphoz, aki átadja a neki szánt kókuszdiót. Balin egy nőnek tilos kókuszdióhoz nyúlnia, nehogy még termékenyebbek legyenek, nem kell, hogy még több gyerek szülessen a szigeten.
A 16. században Magellán hajóinak legénységét az éhenhalástól a kókuszdió mentette meg, amit a Guam szigeten a bennszülöttektől kaptak. Thaiföldön a csecsemőknek szilárd táplálékként először kókuszt adnak, és ráadásul egy pap eteti meg velük.
Energia a kókuszban
Két olyan növényi olaj van, amely nagyon sok telített zsírsavat tartalmaz: a kókuszolaj és a pálmaolaj. Az olaj nem tartalmaz koleszterint, fogyasztása után mégis megemelkedik a koleszterinszint, emiatt növekszik a szívinfarktus veszélye.
Ezenkívül a kókuszolajból hiányzik a legtöbb tápanyag, amely a diófélékből sajtolt és más növényi olajokban megtalálható. 10 dkg kókuszdióbél 351 kalóriát tartalmaz, és ennek 70 százaléka telített zsírsav.
A termés húsában bőségesen fordulnak elő élelmi rostok, de ásványi anyagokból kevesebb van benne, mint a dióban vagy a mogyoróban. Annak ellenére, hogy sok benne a telített zsírsav, jól emészthető, és megszüntetheti az emésztési zavarokat, amikor székrekedés alakul ki, mivel ilyenkor a legtöbb egyéb étkezési zsír feldolgozása gátolva van.
VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád