A konyhakések sokunk legfontosabb és leggyakrabban használt eszközei közé tartoznak a konyhában. Ha viszont azt szeretnénk, hogy sokáig jó állapotban maradjanak, akkor megfelelően kell bánnunk velük. Gondoltál már például arra, hogy tényleg jó ötlet, ha a mosogatógépben mossuk őket? A Southern Living késkészítőket és profi séfeket kérdezett meg arról, mi az igazság, hogyan őrizhetjük meg a legtovább a késeink élettartamát. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelned!
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A mosogatógép kifejezetten rossz választás
A szakértők szinte egyöntetűen azt mondták a Southern Livingnek: a konyhakéseket soha ne tegyük be a mosogatógépbe! Ahogy Geoff Rudaw, a Conrad New York Downtown séfje fogalmazott: „a hő, a nedvesség és az erős mosogatószerek károsítják a markolatot, és idővel gyengítik a fémet. Ráadásul a pengék nekiütközhetnek más tárgyaknak a gépben, amitől kicsorbulhatnak vagy tompulhatnak”.
Veronica Eicken privát séf hozzátette: „a magas hőmérséklet gyengítheti a penge és a nyél közötti kötést, ami vetemedéshez (a kés valamely része – leggyakrabban a nyele – elhajlik) vagy repedéshez vezethet.”
A szénacél kések különösen érzékenyek a szakértő szerint: „a hő meggyengítheti az acél edzettségét, így könnyebben sérülnek vagy tompulnak”. Eicken emellett egy másik problémára is figyelmeztetett: a mosogatógép zárt, párás környezete „ideális a rozsdásodáshoz – főleg, ha a kés hosszabb ideig marad bent”.