Otthon / Háztartás

Hogyan süssünk húst? Tippek, amiket mindenkinek ismernie kell

A húst soha ne tegyük áztatólébe, hanem folyó víz alatt alaposan mossuk meg, hogy az értékes tápanyagok benne maradjanak. A klopfolást halkabban is végezhetjük, ha a deszka alá összehajtogatott konyharuhát teszünk.

Rántott hús

A rántott húst 180-200 fokos zsiradékban süssük. Panírozás előtt a húst töröljük szárazra. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a zsiradék hőmérséklete a hevítéskor már megfelelő-e, hogy fogpiszkáló pálcikát mártunk bele: ha gyöngyözés látható körülötte, akkor belerakhatjuk a serpenyőbe a húst.
Ügyeljünk rá, hogy az olaj hőfoka a sütés alatt végig egyenletes maradjon. Egyszerre mindig csak kevés hússzelet legyen az olajban, ugyanis a sok hús nem pirul meg, mert lehűti az olajat. A húst konyhai papírtörlővel vagy szalvétával borított tányérra szedjük ki, hogy a fölösleges zsiradékot eltávolítsuk. 

Natúr szelet

Sütés előtt a hús széleit körben vagdossuk be, hogy ne zsugorodjon össze, és csak utólag sózzuk meg, nehogy kiszáradjon. Kevés forró zsiradékban süssük.
A zsiradékot 250 fokosra hevítsük fel, és vigyázzunk, hogy ne hűljön le, különben a hús tápnedvei kárba vesznek. Tegyünk késhegynyi cukrot a serpenyőbe, hogy a hús szép piros legyen. 

Egybesültek

Ha a húst egészben szeretnénk kisütni, a sütőben az alsó rácsra tegyük. Hamarabb megpuhul, ha előzőleg 45 percig fólia alatt pároljuk, majd a fóliát levéve időnként a saját levével megöntözve sütjük. Ha kevés a leve, meleg vizet öntsünk rá, mert a hideg víz lassítja a puhulást. Egy kanál ecet viszont felgyorsítja ezt a folyamatot.
Gusztusosan piros és ropogós lesz a teteje, ha az utolsó 15 percre mézzel lekenjük vagy kevés porcukrot szórunk rá. Miután kivettük a sütőből, várjunk, amíg egy kicsit lehűl, hogy ne essen szét, hanem szép szeleteket vághassunk belőle. A levéből ízletes mártást készíthetünk, ha a tűzhelyen, egy főzőedényben kevés lisztet és tejfölt adunk hozzá, majd 5 percig főzzük. 

Hurka és kolbász

A hurkát és a kolbászt úgy óvhatjuk meg attól, hogy összezsugorodjon és kirepedjen, ha sütés előtt megszurkáljuk és hideg zsírral megkenjük.
Szintén jó módszer, ha 10 percig forró vízben áztatjuk, majd lisztben megforgatjuk, és úgy rakjuk a sütőbe. Ne hirtelen végezzük a sütést, hanem langyos sütőben kezdjük, majd magasabb hőmérsékleten folytassuk. 

Egyéb tanácsok

1. Csont nélküli húsból személyenként 10-15 dekagrammot számítsunk, csontos húsból 15-20 dekagrammot, vagdalt húsnak 8-10 dekagrammot, halból 25-30 dekagrammot. 
 
2. Az étvágygerjesztő ital ne legyen édes, a vodka és a campari a legmegfelelőbb. A hideg gyümölcslé szintén megfelelő, ha nem túl édes, mert az édes elveszi az étvágyat.
 
3. Fehér húshoz (szárnyasokhoz és halhoz) 10 fokos fehérbort igyunk. 
 
4. A vörös húsokhoz fogyasszunk 14-16 fokos vörösbort. Laktató ebéd vagy vacsora után édes gyümölcslé helyett inkább ásványvizet vagy teát fogyasszunk.