Dekor / Otthon

Hogyan spórolj helyet a lakásban? 5+1 klassz tipp, ami mindig beválik

Hogyan spórolj helyet a lakásban? 5+1 klassz tipp, ami mindig beválik

Bármekkora is a lakásod, lefogadjuk, hogy szívesen hoznál ki belőle egy kicsit többet! Plusz pakolós helyek, egy extra szoba… jól hangzik igaz? Oké, varázsütésre biztos nem fog menni a dolog, de ezekkel a helyspóroló tippekkel sikerülhet.

Alakíts ki funkcionális tereket!

Ha egyterű a lakásod, ezt a tanácsot szinte kötelező megfogadnod! Nagyon fontos, hogy minden tevékenységnek kialakíts egy külön kis teret, ahol hangulatba kerülhetsz, és megvan a személyesség érzete is egyben. Legyen szó egy amerikai konyháról, egy hálószobával egybenyitott nappaliról vagy egy közös helyiségről, ahol egy dolgozószoba is funkcionál egyben.

Azt javasoljuk, hogy ha kis teret kell beosztanod, akkor használj kreatív térelválasztókat, amivel minden helyiségnek megszabod a határait, így személyes közegeket alakíthatsz ki. Például, ha a nappalid és a konyhád egyben van, akkor válaszd el egy pulttal, egy boltívvel vagy egy üvegablakkal, egy szobát pedig egy könyvespolccal, kanapéval, térelválasztóval vagy tévés szekrénnyel oszthatsz fel.

Tágítsd a tereket!

Természetesen sok esetben csak optikai tágítást tudsz elérni, de hidd el, ez is sokat számít! Próbáld ki, hogy a falakat világos színűre – akár fehérre vagy valamilyen pasztellszínre fested, és a plafont sem hagyod ki. Ha teheted, a padló esetén is világosabb árnyalatot válassz! A színek mellett a fény is segít abban, hogy tágasabbnak tűnjenek a terek, így ha meg tudod oldani, próbálj meg minél több természetes fényt beengedni a lakásba napközben.

Ha pedig ez is kevés, akkor használj különböző erejű és hangulatú mesterséges fényforrásokat! A fényeken és a színeken kívül az is segít, ha nem zsúfolod tele bútorral a lakást, és kicsit szellősebben rendezed el a bútorokat, és ahol lehet nagyobb tükröket is használj, amik növelik a tereket.

Légy kreatív a bútorokkal is!

Hogy lehetsz kreatív a bútorokkal? Nagyon egyszerű! Nem kell mindig nagy étkezőasztalokban, kanapékban vagy szekrényekben gondolkozni, hiszen ha egy kicsit ötletes vagy, máris nagyon sok helyet nyerhetsz. Ha kicsi a konyhád, akkor étkezőasztal helyett legyen csak egy reggeliző pultod, amihez olyan bárszékeket válassz, amiket, ha nem használsz, be tudod tolni a pult alá.

Ha mégis ragaszkodsz egy étkezőasztalhoz, vagy a nappalidban egy munkaállomáshoz, ahol dolgozhatsz, akkor szerezz be egy lehajtható asztalt, amit csak akkor használsz, amikor épp szükséged van rá, egyébként pillanatok alatt eltüntethető. Már sok helyen találsz multifunkcionális bútorokat is, amit ha épp arra van szükséged, hogy legyen egy plusz foteled, akkor arra használsz, ha viszont egy asztal kellene, akkor akár enni is tudtok rajta.

Keresd a plusz tároló helyeket!

Minden lakás picinek és zsúfoltnak fog tűnni, ha tele van pakolva mindennel…, azaz MINDENNEL. Biztos te is voltál már olyan lakásban, ahol minden sarokban újságok, fotelek, növények, ruhák, könyvek, vázák stb. voltak, szinte mindenhol.

Tény, hogy ha egy lakás szellősebben van berendezve, illetve nincs tele lim-lommal, vagy fölösleges dekorációs elemekkel, akkor sokkal nagyobbnak tűnik. Ezért praktikus, ha veszel néhány olyan bútort, amit tárolásra is tudsz használni. Ilyen például egy vintage láda, amit dohányzóasztalként használhatsz, de elnyeli az összes ágyneműdet is, vagy egy üres belsejű puff a pokrócoknak. 

Alakíts ki kreatív könyvespolcokat!

Nem kell, hogy minden szobád olyan legyen, mint egy könyvtár, de egy-egy falrészen tágíthatod fölfelé is a teret. Ha például kihasználatlan sarkak vannak a lakásodban, azt is szuperül be tudod polcozni, ahol sok-sok könyv és dekoráció elfér majd.

Tipp: Ha nem akarod, hogy a sok könyv és könyvespolc miatt zsúfolt hatású legyen a lakásod, akkor próbáld ki, hogy színek szerint rendezed el a könyveidet, így sokkal jobb érzés lesz ránézni, és a rendezettebb hatás miatt nem is szűkíti majd a tereket. Még egy szuper ötlet, hogy az ajtód körül alakítasz ki kreatív könyvespolcot, hiszen ez egy olyan holt tér, amit másra úgysem tudnál felhasználni.

Nyiss függőlegesen!

Azaz használd ki a tereket a helyiségek teljes magasságában. Sokszor leragadunk ott, hogy mindenképpen kell egy külön asztal, egy kanapé, egy ágy… és még sorolhatnám. Ha megpróbálsz egy kicsit elszakadni ettől a felfogástól, akkor nagyon sok helyet spórolhatsz.

Nincs szükséged például külön dolgozó sarokra, ha általában csak a laptopodat használod, elég, ha a könyvespolc egy részét használod erre a célra. A konyhában vagy a fürdőszobában sem kell mindent a szekrényekbe tenned, ezekben a helyiségekben külön jól néz ki, ha néhány dolgot a falon tárolsz. A konyhában szuperül mutat, ha a konyhai eszközöket a falra aggatod, de akár az edények is lóghatnak a plafonról, ahogy az amerikai filmekben is szokás. Ha a fürdőszobai eszközökből inkább nem mutatnál meg mindent, akkor használd a szekrényajtót „falként”, és arra szerelj fel polcokat vagy kampókat, amin sok mindent tárolhatsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást