Pénz és hivatás

Hogyan hozd ki a maximumot a napodból?

Hogyan hozd ki a maximumot a napodból?

Sajnos mindegyikünk napja csak 24 órából áll, pedig néha nagyon jól jönne még néhány plusz óra, hogy minden feladatunkkal végezni tudjunk. Azonban ha ügyes vagy, a nap bizonyos részein sokat spórolhatsz – ehhez adunk most tippeket!

Listázz!

Az első lépés az, hogy összeírd, melyek azok a tevékenységek, amelyekről jól tudod, hogy csak az idődet pazarolják.

Minden reggel jó néhány percet pörgeted az Instagramot, és ezért elkésel a munkából? Írd fel! Képes vagy a kávéddal negyed órát álldogálni az erkélyen úgy, hogy nem csinálsz semmit? Add a listához! Ha időközben újabb időrabló dolgokat fedezel fel, folyamatosan bővítsd a listát, így mindig tudni fogod, mire kell figyelned.

Persze nem garantáljuk, hogy ez leszoktat bármiről is (ember legyen a talpán, aki nem kezd el macskás videókat nézegetni egy nehéz nap közben), de legalább realizálod, hogy mivel van baj, és min kéne változtatni.

Ne nyisd meg a Facebookot!

Ha folyton meg van nyitva a közösségi oldal (bármelyik, nem csak a Facebook a mumus), hajlamos az ember lánya gyakran csekkolgatni azt – sőt, ha magadtól nem is kattintasz, az értesítéseket biztosan megnézed.

Jelölj ki minden órában néhány percet arra, hogy ránézz az oldalra, aztán térj vissza a munkádhoz!

Igyekezz kevesebbet csekkolni a mobilodat is, mert azzal is rengeteg idő elmehet, ahogy megnézed, mi történt Instagramon – észre sem veszed, és már negyed órája nyomkodod a telefonod, cuki kutyusok és egészséges ebédek képeit nézegetve.

Minden napra tűzz ki egy célt!

Ha régóta halogatod egy Excel-táblázat kitöltését, vagy napok óta válaszolnod kellett volna egy e-mailre, de még mindig nem tetted, ez a tipp nagyon jól fog jönni.

Minden reggel határozd meg, hogy mi az, amit aznap mindenképpen meg kell csinálnod, méghozzá minél hamarabb – nem muszáj munkával vagy sulival kapcsolatosnak lennie, az is szuper, ha a futásról vagy a mosogatásról van szó.

Ha pontosan meghatározod, hogy egy feladatnak meg KELL lennie, ráadásul minél előbb, akkor sokkal könnyebben kerítesz rá időt, mintha csak tologatnád magad előtt egész nap.

Nincs multitasking!

Lehet, hogy úgy tűnik, sokkal több mindent meg tudsz csinálni, ha egyszerre több mindennel foglalkozol, de hidd el, egyik feladatodra sem tudsz annyira koncentrálni majd, mint amennyire kellene.

Két kimenetele lehet a dolognak: vagy rövid idő alatt, de nem megfelelő minőségben csinálod meg őket, vagy pedig jó minőséggel, de sokkal hosszabb idő alatt, mint amennyit külön-külön felfalnának a feladatok.

Egyszerre csak egy valamire koncentrálj, de arra nagyon, és akkor biztosan nem futsz bele abba, hogy sokat akarsz, de keveset csinálsz.

Használd ki a holtidőt!

Minden nap vannak olyan időszakok, amikor jóformán csak bámulunk magunk elé, és nem csinálunk semmit. Ilyen lehet például a várakozás egy orvosi vizsgálat előtt, vagy az ingázás a munkahelyedre – csinálsz ilyenkor valami hasznosat?

Ezt az időszakot nagyon szépen a javadra fordíthatod: elküldheted az e-mailjeidet a telefonodról, összeszedheted a másnapi teendőid, kijegyzetelhetsz egy előadást, vagy egyszerűen csak relaxáló légzőgyakorlatokat végezhetsz – ki mondta, hogy ezek nem hasznosak?

A lényeg, hogy ne csak bambulj magad elé, használd ki a holtidőt arra, hogy valami produktívat is csinálj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást