Hogyan hat az érzelmi életedre a jóga?

Hogyan hat az érzelmi életedre a jóga?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan hat az érzelmi életedre a jóga?

Kétségtelen, hogy manapság egyre divatosabb jógaórákra járni, azonban ez nem olyan, mint egy elmúlásra ítélt, de éppen szárnyaló trend. Aki elkezdi a gyakorlását, egyszer csak azt tapasztalja, hogy élete minden területére kedvezően kihat: átitatja a hétköznapokat egy olyan tapintható, a szó legszorosabb értelmében vett jósággal, amit aztán az ember már soha többé nem akar nélkülözni.

Érzelmi kiegyensúlyozottság

Sokszor hangoztatott megállapítás, hogy a jóga megteremti az egyensúlyt a test és a lélek között. Miről is van szó?

Egyszerűen megtanulsz figyelni magadra. Ez a figyelés sokszor fájdalmas, hiszen tükörbe kell nézni, önmagad belső tükrébe, ahol olyat is meg lehet látni, amit nem akarunk: ezidáig gondosan rejtegettük, vagy egyszerűen még nem tartottunk ott, hogy észrevegyük. 

A meditáció mint a jóga fontos eszköze különösen nagy segítség ebben, hiszen megtanít figyelni az érzéseidre, egyensúlyba hoz mentálisan és lelkileg.

Fejleszti az érzelmi intelligenciád

Kutatások támasztják alá, hogy néhány hónap jógagyakorlás után az érzelmi intelligencia növelhető. Aki jógázik, előbb-utóbb azt tapasztalja, hogy egyre tudatosabb életet él, és spirituálisan is növekszik – lassan, de biztosan egész élete megváltozik, beleértve a személyiségét, a gondolkodásmódját, a szemléletmódját. Más megközelítésből: a fizikai síkon túl a jóga átformálja, optimalizálja, fejleszti a mentális és lelki szintet is.

Lassú víz partot mos

Jó munkához idő kell; ne várj csodát egyik napról a másikra. Rengeteg jógairányzat létezik, próbálj ki többet is, hogy biztosan megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Eleinte a figyelem még a testeden lesz, de minél többet gyakorolsz, és megtanulod összhangba hozni a test mozgását a légzés áramlásával, annál jobban tudsz majd figyelni a belső hangokra: érzésekre, gondolatokra, figyelmeztetésekre, amelyek által nagyobb önismeretre tehetsz szert. A jóga megtanít rá, hogy előtérbe engedd és megéld, feldolgozd, rendezd az érzéseidet, így tekinthető egy lelki rendrakásnak is.

Az önszeretet magasiskolája

A jóga tehát egy csodálatos, de olykor szúrós kövekkel kirakott út önmagadba. Olyan változást hozhat az életedbe, amely megdöbbentő és fájó felismeréseket hordozhat magában. Lehull a lepel, és egyszer csak meglátod az önvalód – sallangok, viselkedési minták, berögzült programok nélkül. Ezt a valakit elkezded szeretni, hiszen felismered szerethetőségét, értékeit.

Ne gondolkodj túl sokat, csak kezdj el gyakorolni még ma, a többi pedig jön magától.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!