A hőguta jele a kutyáknál – így kerüld el a bajt

A hőguta jele a kutyáknál – így kerüld el a bajt

Címlap / Életmód / Család / A hőguta jele a kutyáknál – így kerüld el a bajt

Így kerüld el a hőguta veszélyét a kutyádnál

A kutyák átlagos testhőmérséklete magasabb, mint a miénk, körülbelül 38-39 fok. Ám a 41 fokos testhőmérséklet már náluk is agyi károsodást vagy halált okozhat. Négylábú barátaink  csak a talppárnákon keresztül képesek izzadni, hőt a füleiken keresztül, illetve lihegés által tudnak eladni. 

Túlhevülés esetén kiszáradnak, károsodhat az agyuk, a májuk és a veséjük, valamint vérük besűrűsödhet, vérrögök keletkezhetnek. Súlyos esetben akár kómába is esnek. Ezeket a tüneteket mind a magas hőmérséklet váltja ki. 

Ha bulldogod, mopszod vagy egyéb, rövid orrú kutyád van, tudnod kell, hogy ezek a fajták hamarabb kapnak hőgutát, mert nehezebb számukra a légzés és a lihegés, amivel hőt adhatnak le. 

Soha ne vidd el a legnagyobb nyári melegben sétálni a kutyát forró betonon. A talaj közelében akár 50 fok is lehet, a felhevült aszfalt pedig képes égési sérülést okozni. Ne hagyd az autóban, az erkélyen, teraszon vagy árnyék nélkül az udvaron. Ha csak teheted, tegyél ki vizet bőven a kutyádnak, amiben akár fürödni is tud vagy legalább beleállni a hőségben. 

Kutyák hőguta jelek
Capuski/istockphoto.com

Mit tehetsz, ha már megtörtént a baj?

A hőguta egy ördögi kör, önmagát gerjesztő folyamat. A kutya nem képes izzadni, ezért testhőmérsékletének csökkentését lihegéssel tudja megoldani. Egy bizonyos hőmérséklet felett a lihegéssel leadott hő már nem kompenzálja a túlhevülést, a lihegés intenzitása is megnő, ami további hőemelkedést okoz. A hőguta jelei meglehetősen egyértelműek, amelyet észre kell vennie egy felelős gazdának. Ezek a következők:

 • a szokásosnál gyorsabb lihegés
 • kitágult pupillák
 • zavart tekintet
 • zakatoló szívverés
 • hányás
 • hasmenés
 • vörös nyelv, sápadt íny
 • besűrűsödött nyál
 • remegés, rángás
 • ájulás, kóma

Állatorvosok szerint, ha a kutya testhőmérséklete nem éri el a 44°C fokot, és a túlhevült állapot csak rövid ideig állt fenn, akkor még van remény az állat megmentésére. Rendkívül fontos, hogy amint a fent leírt tüneteket tapasztalod, azonnal hívj állatorvost, és haladéktalanul kezdj neki az életmentésnek. 

Először is vidd az állatot hűvösebb, árnyékos helyre. Hideg vizes lemosás, fürdetés, jeges, nedves lepedővel való letakarás jó megoldás a testhőmérséklet azonnali és gyors csökkentésére, és a további felmelegedés megelőzésére. Ha nincs más, a fagyasztóban tárolt zöldborsót is felhasználhatod. 

Bíztató jel, ha sikerül visszahűteni a kutyát a megfelelő hőmérsékletre. Ám ameddig nem tér vissza az életkedve, az étvágya és a nem ürít vizeletet, sajnos továbbra is fennállhat az elpusztulás veszélye a szövődmények miatt.

A hőguta jelei kutyáknál
PTG PRO/istockphoto.com

Milyen kutyákra jelent nagyobb veszélyt a forróság?

Fentebb említettük, hogy a rövidebb orrú kutyák nehezebben tudják lehűteni magukat, de nem csak ők vannak veszélyben nyáron. Minden élő szervezet ki van téve a hőguta esélyének, azonban a tapasztalat az mutatja, hogy a nagytestű, hosszú szőrű, idősebb kutyáknál fordul elő gyakrabban. A bernáthegyi, újfundlandi, retriever fajták, németjuhászok is érintettek. 

Sok esetben, a nagy melegben való mozgás, futás, kutyás sportok okozzák a bajt, elképesztően rövid idő alatt, ugyanis akár 10 perc séta is elegendő lehet.

Más esetben, főleg az idősebb, szervi betegségekben szenvedő kutyáknál, akár árnyékos helyen való pihenés esetén is számolni kell a hőgutával. Sokszor nem is a nagy meleg a fő probléma, hanem egy esősebb időszak után történő hirtelen felmelegedés. A kutya szervezete nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni az időjárás változásához, és párás időben még nehezebben tudják leadni a többlet hőt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást