Az 5 legnagyobb hiba, amivel tönkreteszi a testünket a home office

Az 5 legnagyobb hiba, amivel tönkreteszi a testünket a home office

Címlap / Életmód / Egészség / Az 5 legnagyobb hiba, amivel tönkreteszi a testünket a home office / 2. oldal

Krónikus fáradtság

A fáradtság még általános körülmények között is rengeteg embert kínoz, de a home office alaposan megágyazott ennek a problémának. Rengetegen próbálnak erőn felüli eredményt letenni az asztalra, ami túlhajszoltsághoz vezet. Emellett elveszi az önbizalmat, megjelenhet az imposztor-szindróma, vagy éppen a maximalizmus. Bár ezek lényegében lelki problémák, hatással vannak a testünkre.

Akár úgy, hogy a korábban említett problémákhoz vezetnek, akár úgy, hogy hosszútávon egészségügyi panaszokat okoznak. Ilyenek jellemző módon az emésztési gondok, amik idővel akár gyomorfekély formájában is jelentkezhetnek, de gyakori a migrén és a szemfájdalom is.

PixelsEffect/istockphoto.com

Helytelen ergonómiai kialakítások

Ha idáig nem otthonról dolgoztál, akkor valószínűleg nem is igazán volt kialakítva egy olyan terület a lakásodban, ahol ezt kényelmesen megteheted – főleg heteken, hónapokon keresztül.

A többség próbálta kihúzni valahogy az év elején, mert mindenki arra számított, hogy gyorsan visszatérhetünk a régi kerékvágásba. Nem is csoda, hogy birtokba vettük a kanapékat, a bárszékeket, vagy éppen a francia ágyat, hogy legalább a kényelemérzetünk megmaradjon.

Nos, az már most látszik, hogy ez az egész nem egy rövid lefolyású változás az életünkben, ahogy az is, hogy hónapok, évek múltán kifejezetten káros, ha nem megfelelő ergonómiai kialakítások között dolgozol. Tény, hogy időt és pénzt kell áldozni arra, hogy ideális irodád lehessen, de ez nélkülözhetetlen akkor, ha olyan munkahelyre vágysz, ami nem teszi tönkre az egészségedet.

Kevés mozgás

Végül, de nem utolsó sorban a pandémia sokkal inkább a négy fal közé szorított minket, mint korábban bármi más. A nyugati életmódra már egyébként is jellemző a mozgásszegény életmód, amiről tudjuk, milyen káros az egészségre. Sokaknak a napi mozgásuk annyi volt, ameddig eljutottak a munkahelyükre és haza – most ez is megszűnt. Tekintve, hogy a szabadtéri programok rendkívül korlátozottak, és hogy az edzőtermek sincsenek nyitva, rá kell vennünk magunkat az otthoni mozgásra, ami az átlagosnál is nagyobb kihívásnak tűnik.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást