Világszerte az elhalálozások egyötöde köthető olyan betegségekhez, amelyek kialakulásában fontos szerepet játszott a rossz étrend – még mindig nem igazán tudatosul bennünk ugyanis, mennyire létfontosságú a szervezetünk számára, hogy megfelelő tápanyagokkal lássuk el, és ne gyilkoljuk túl sok cukorral, zsírral vagy alkohollal. Ha ezeket a hibákat felfedezed az étrendedben, érdemes változtatni rajta – szélsőséges esetben ugyanis még akár az életed is múlhat rajta.
1/4 Túl sok rossz zsír, túl kevés magféle
Az egészségtelen zsírok egyenes utat mutatnak a szív- és érrendszeri betegségek felé – az egészséges zsírokra viszont nagyon nagy szüksége van a szervezetednek. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent friss kutatás szerint az emberek korántsem esznek elegendő magfélét, amiből tökéletesen kinyerhető lenne ez a jó zsír: a tanulmány szerint átlagosan napi 3 grammot eszünk, amikor nagyjából 21-et kéne ahhoz, hogy az egészséges mennyiséget elérjük.
A magvak ráadásul nemcsak jó zsírokat, de fehérjét és vitaminokat is tartalmaznak.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!