7 hiba, amit elkövethetsz a sütő használatakor

7 hiba, amit elkövethetsz a sütő használatakor

Címlap / Otthon / Háztartás / 7 hiba, amit elkövethetsz a sütő használatakor

A házi karanténban töltött délutánjaidon valószínűleg te is több időt töltesz a konyhában sütögetéssel. Azonban mindegy, hogy még csak kezdőként próbálgatod a szárnyaidat, vagy már rengeteg tapasztalatod van a konyhában, az alábbi hibákat ennek ellenére is könnyedén elkövetheted a sütőddel. Segítünk, hogy ez ne forduljon elő még egyszer!

Nem melegíted elő

A legtöbb receptnél olvashatod, hogy a sütőt bizonyos hőmérsékletre elő kell melegíteni, azonban vannak, akik ezt nem igazán tartják be. Pedig fontos lenne!

A receptek ugyanis azzal számolnak, hogy te előmelegített sütőbe teszed a húst, süteményt, köretet, és ennek megfelelően szabják meg, hogy hány percig kell sülnie az ételnek.

Amennyiben a bekapcsolt sütőbe azonnal beteszed fogást, a végeredmény egy nem teljesen átsült étel lesz, úgyhogy a legjobb, ha tényleg mindig előmelegíted a gépet!

Gyakran kinyitod az ajtót

A sütőnek nem véletlenül van egy kis ablaka, amin ellenőrizni tudod, hogy áll az étel.

Hiszen ha állandóan kinyitod az ajtót, azzal több szempontból is ártasz a készülő ételnek.

Egyrészt azért, mert minden egyes nyitás során 10°C-kal is csökkenhet a hőmérséklet a belsejében, másrészről pedig bizonyos sütemények (például a piskóta) össze is eshet, ha ezt többször megismétled.

A legjobb megoldás, ha a sütőbe szerelt kis lámpát használod, vagy ennek híján a telefonod zseblámpa funkciójával világítasz be az üvegen keresztül.

Egyszerre többet sütsz

Ha ugyanazt a sütit készíted, és nagyobb az adag, automatikusan azt gondolhatod, hogy érdemes egyszerre többet kisütni külön tálcákra helyezve, hiszen hely van a sütőben, ha egymás fölé teszed őket.

A gond, hogy így nem ugyanannyira fognak átsülni: amelyik közelebb van az aljához, hamarabb elkészül, és könnyebben megég, szemben a felsővel, amelyiknek több időre lesz így szüksége.

Amikor pedig nyitogatod az ajtót, hogy ellenőrizd, melyik tálca milyen állapotban van, csak még inkább rontasz a végeredményen.

Nem a megfelelő hőmérséklet

Sok receptben találkozhatsz azzal, hogy szobahőmérsékletű tojásokra vagy langyos tejre lesz szükséged, azonban ettől az „apró részlettől” sokan eltekintenek.

Pedig valójában nagyon is számít, főleg egy sütemény esetében.

Amikor ugyanis hidegen, a hűtőből kivéve kevered őket össze, majd rakod be a sütőbe, lényegesen lelassul a sütés ideje, és akár az elkészült desszert minőségében is érezhetővé válik a hiba.

Kifröccsent étel

Megesik, hogy időnként lecsöppen az olvadt sajt vagy az olaj a sütő aljára, azonban ez akár veszélyes is lehet.

Hiszen ha nem takarítod fel a sütést követően, majd elfeledkezel róla, és egy következő alkalommal így használod a gépet, a lecsöppent ételmaradékok elkezdhetnek megégni, majd füstölni, és kellemetlen szaggal töltik meg a lakást.

Sőt, akár komolyabb baj is lehet, hiszen így a sütőd túlmelegedhet.

Minden alkalom után töröld át a gépet belülről, hogy megelőzd az ilyen problémákat!

A rács elhelyezése

Nem túl ideális, ha a rács mindig ugyanott van, és minden fogást így készítesz el.

Valójában ugyanis rengeteget számít ennek elhelyezkedése: ha alsóbb szinten van, akkor az ételnek barnább lesz az alja, ha pedig a felsőn, akkor ropogósabbá válik.

Amennyiben viszont kétségeid vannak, vagy bizonytalannak érzed magad, a legjobb, ha a középre rakod, így elkerülheted a kellemetlenségeket.

De mindenekelőtt mindig nézd meg, a recept mit javasol!

Alufólia a sütő alján

Sokan szeretik alufóliával lefedni a sütő alját, már csak azért is, hogy a lecsöppent ételeket könnyebb legyen feltakarítani, de valójában ez sem a legjobb ötlet.

A fólia ugyanis tükröződik, ebből kifolyólag pedig különböző „forró pontok” jönnek létre rajta, ami miatt nem tud a sütődben egységesen keveregni a levegő.

Sőt, egy bizonyos idő után, ha nagyon magas hőfokon sütsz, ráéghet a gép aljára, ami miatt garanciát már biztosan nem fogsz tudni érvényesíteni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást