Neked is hiányoznak a családi vacsorák? Nem véletlenül érzel így 

Neked is hiányoznak a családi vacsorák? Nem véletlenül érzel így 

Címlap / Életmód / Család / Neked is hiányoznak a családi vacsorák? Nem véletlenül érzel így 

Mikor a család egységéről olvasok, vagy arról próbálok infókat gyűjteni, milyen szempontokra ügyeljünk különösen a gyermeknevelés során, akkor időről-időre felbukkan az étkezés. Nagyon érdekel az egészségügyi háttér is, amit szintén meg lehet közelíteni szociális, lelki szemszögből.

Elvégre sokat számít, milyen példát mutatunk, mit eszünk, hogyan, milyen lelki állapotban. Gyakran kiemelik a szakértők azt is, hogy a közös vacsora lehet az egyik összetartó ereje a családnak. Amikor ugyanis együtt vagyunk az asztalnál, akkor nem csak étkezünk: minőségi időt töltünk a másikkal és fontos dolgokról beszélgetünk.

Ez az elmúlt időszakban egyre inkább ritkaságszámba megy a családi vacsora

A legtöbb családnak annyira eltérő lett a beosztása, hogy sokan képtelenek megoldani azt, hogy legalább naponta egyszer közösen étkezzenek. Felborult a ritmus, más ütemben éhezünk meg, más a napirend. Ha pedig mégis sikerül közösen leülni az asztalhoz, akkor az gyakran feszültséggel teli. Szól a tévé, előkerülnek a mobilok, vagy kiéleződnek a korábbi konfliktusok.

A felmérések szerint is nagyon keveset étkezünk a családunkkal. A 2000 felnőtt bevonásával készült OnePoll közvélemény-kutatás alapján, az emberek legfeljebb hetente háromszor étkeznek a szeretteikkel.

Sokan tapasztalják, hogy lecsökkent ezeknek a különleges alkalmaknak a száma. Talán ezért van az, hogy többen újra vágynak a megnyugtató érzésre.

A felmérés alapján nem is csoda, hogy hiányérzetünk van. A mai felnőttek fiatalkorukban hetente négyszer ettek a családjukkal és további két vacsorát töltöttek el barátaikkal, ismerőseikkel. Tehát legalább a felére csökkent a közösségi étkezések száma gyermekkorunk óta. 

Drazen Zigic/istockphoto.com

Mit hiányolunk igazán?

A megkérdezettek közel fele szerint a családi vacsora lehetőséget teremt arra, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással, kapcsolódjunk szeretteinkhez, ha már a nap jelentős részét úgyis külön töltöttük. Sokan nosztalgikusan emlékeztek vissza gyermekkorukra és azt mondták, hogy a családi vacsorák örök emléket jelentenek. Szerintük jó módot kínáltak arra, hogy többet megtudjanak a családtagjaikról, illetve folytassák azokat a hagyományokat, amiket szüleiktől, nagyszüleiktől láttak. 

Itthon kicsit más a helyzet, de köztudott, hogy Amerikában, illetve számos nyugati országban is hatalmas divatja van a gyorsételeknek, amik ugyancsak háttérbe szorították a közös étkezéseket. Amikor együtt készül a család a vacsorára, ideértve a közös bevásárlást, termesztést, vagy akár csak magát a főzést, akkor teljesen más lesz az élmény. Az alkotás öröme ugyancsak összekovácsoló erővel bír és így egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lelkiállapotban ülhetünk le a közös vacsora mellé.

Ehhez képest Amerikában a megkérdezettek 49%-a mondta, hogy otthoni készételeket fogyaszt. Még, ha ez nem is feltételezi azt, hogy nem közösen eszik a család, a gyorsételeknek más az élvezeti értéke. Általában amilyen hamar elkészülnek, olyan gyorsan etetik magukat – így ismét elveszik a közös vacsora élménye. 

Ha akarnánk, se tudnánk közös vacsorákat rendezni?

A generációváltás együtt járt azzal, hogy jelentősen átalakultak az étkezési szokásaink is, és a mai felnőttek nagy része egyszerűen nem tanult meg sütni-főzni. Korábban ez elképzelhetetlen volt, de napjainkban gond nélkül megkerülhető a mindennapos rutin. Bár a felmérésben megkérdezett felnőttek 80%-a mondta, hogy előnyben részesíti a házi készítésű ételeket, ehhez képest csak legfeljebb 4-szer főznek maguknak a héten.

Ennek oka az, hogy a felnőtteknek nincs idejük, vagy éppen türelmük, tudásuk főzni. 65%-uk azt is elárulta, hogy túlságosan stresszesnek gondolja a vacsora elkészítését. 

Szóval tényleg van alapja annak, ha azt érzed, hogy nem ültök le olyan sokszor közösen a családdal vacsorázni. Természetesen a napi rutin összehangolása sok esetben nem egyszerű feladat, de már az is sokat számít, ha legalább hétvégén sort tudtok keríteni rá. Emellett úgy fest, a változáshoz a kulcs az, ha felfrissítjük a konyhai tudásunkat és nagyobb hangsúlyt fektetünk az otthoni ételek elkészítésére. A finom, házias ízek egyszerűen összehozzák a családot. Ha pedig sikerül élménnyé varázsolni a közös étkezést, akkor nem is lesz kérdés, hogy sem a mobilitok görgetésére, sem filmezésre nem lesz közben szükség.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást