5+1 hétköznapi szokás, ami éveket vesz el az életedből

5+1 hétköznapi szokás, ami éveket vesz el az életedből

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 hétköznapi szokás, ami éveket vesz el az életedből

Azt tudjuk, hogy a dohányzás káros hatással van egészségünkre, kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy bizonyos hétköznapi tevékenységek ugyanúgy évekkel megrövidíthetik életünket. Ismerd meg a leggyakoribb kockázati tényezőket!

Túl sok ücsörgés

A British Medical Journal nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint azzal, hogy több mint három órát ülsz egy helyben egy nap, akár két évvel is lerövidítheted az életedet. A gyakori ülés, a mozgásszegény életmód növeli a daganatos megbetegedések, a szívbetegség, valamint a magas vérnyomás kockázatát. Dr. Peter Katzmarzyk a kutatás vezetője szerint nem elég heti két-három alkalommal edzésre járnunk, fontos, hogy napközben is ügyeljünk a mozgásra!

Jó megoldás lehet például, ha egy-egy telefonhívás közben felállsz és járkálsz, vagy ahelyett, hogy emailt küldenél egy kollégádnak, inkább sétálj oda az asztalához és mondd el személyesen, amit szeretnél.

Ha pedig teheted, tarts minél több mozgással eltöltött szünetet napközben!

Ritka szexuális élet

A klasszikus „fáj a fejem” kifogás megöli a szexuális életedet, és negatív hatással lehet az egészségedre is! A British Medical Journal kutatása szerint azok esetében, akik havonta egyszer éltek szexuális életet, kétszeresére nőtt a halálozási arány, összehasonlítva azokkal, akik hetente egyszer bújtak össze párjukkal.

A szexnek számtalan pozitív hatása lehet az életünk szinte minden területére. Égeti a kalóriákat, növeli a pulzusszámot, boldogsághormonokat szabadít fel a testben, valamint megnyugtatja az elmét és a testet is.

Egyes tanulmányok szerint akár vérnyomáscsökkentésnél is hatásos lehet

Keveset nevetsz!

A kutatók még keresik az okokat, de az mostanra világosan kiderült, hogy a nevetés valóban a legjobb gyógyír! Az International Journal of Cardiology nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyakori, önfeledt nevetés megóvhat minket a szívbetegségtől.

A nevetés emellett csökkenti a stresszt, javítja a vérnyomást, és erősíti az immunrendszert is. Az is kiderült, hogy az emberek valóban képesek tudatosan irányítani a hangulatukat: így egy kikényszerített nevetés is segíthet, hogy jobban érezd magad.

Tévénézés

A Queensland Egyetem kutató azt találták, hogy egyetlen szál cigaretta 11 perccel csökkenti az élettartamunkat.

Ezzel szemben minden tévénézéssel töltött óra 25 éves kor felett akár 21,8 perccel is megrövidítheti az életünket.

A tévénézés leginkább azért problémás, mert passzív tevékenység, nem csinálunk ilyenkor lényegében semmit az ülésen kívül, ezzel pedig növeljük a rák és a szívbetegség kockázatát.

Félénkség

Introvertált, esetleg félénk vagy? Ezek a tulajdonságaid akár az egészségedre is negatívan hathatnak!

Szakértők szerint a szociális kapcsolatok hiánya ugyanolyan káros lehet az élettartamra nézve, mint a dohányzás vagy az ivás.

Az erős szociális élet támogatást nyújthat, önbizalmat adhat, elősegítheti a karrierünket, illetve szellemi jólétünket.

Egy 2013-as tanulmány során az derült ki, hogy az erősebb társadalmi kapcsolatokkal rendelkező alanyok 50 százalékkal nagyobb túlélési esélyekkel rendelkeztek.

Kihagyod a reggelit

Ha kihagysz egy étkezést és a gyomrod túl sokáig üres, elősegíted a gherlin nevű hormon termelődését, mely nagy szerepet játszik az étvágy kontrollálásában. A túlevés növeli az elhízás, a szívbetegségek, a stroke és a rák kialakulásának esélyét is.

Kutatások azt találták, hogy azok, akik kihagyják a reggelit, nagyobb eséllyel szenvednek súlyproblémákkal. A reggeli elhagyása hatással van az anyagcserére is és gyakran vezet később a nap folyamán nassoláshoz, édes, sós, vagy zsíros ételek fogyasztásához.

Egy másik tanulmány során bebizonyították, hogy a bőséges reggeli a fogyásban is nagy segítségünkre lehet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást