Háztartás / Otthon

5 hely a lakásban, amit oltári nagy hiba kihagyni a tavaszi nagytakarításkor

5 hely a lakásban, amit oltári nagy hiba kihagyni a tavaszi nagytakarításkor

Az ablakok lemosása és a szőnyegek kitisztítása jó kezdet, de a szakértők szerint nem ajánlott itt leállni, ha tavaszi nagytakarításról van szó. Az évnek ebben az időszakában érdemes egy kis extra figyelmet fordítani az elhanyagolt helyekre is, amikről egyébként könnyen megfeledkeznél, pedig mágnesként gyűjtik a koszt és az allergéneket.

1. Mosó- és szárítógép

Lehet, hogy a ruháid mennyei tavaszillatúak, de ne hagyd, hogy az öblítő megtévesszen! Ezekben a berendezésekben sajnos nagyon könnyen megtelepszik a penész, hiszen a nedves, nehezen kiszáradó alkatrészek és a meleg tökéletes körülményeket teremtenek ehhez. Tisztítsd meg a kiszedhető szűrőket, vedd ki a mosószer-adagolót, áztasd be meleg, ecetes vízbe és alaposan sikáld át egy apró kefével. Ha a gépbe egy adag ecetet öntesz, és elindítasz egy magas hőfokú mosást ruhák nélkül, az is sokat segít, de használhatsz kifejezetten erre a célra kapható tisztítószereket is.

2. Lámpák, csillárok, egyéb fényforrások

Lehet, hogy a lakás már olyan tiszta, hogy a legerősebb fénnyel megvilágítva sem találni egyetlen porszemet sem, de vajon a fényforrások is pormentesek?

Töröld le a csillárokat, az állólámpákat és az izzókat is, és meg fogsz lepődni, mennyivel világosabb lesz a lakás, amikor legközelebb felkapcsolod a lámpákat!

Természetesen ügyelj a biztonságra, száraz ruhát használj a portörléshez, vagy ha nedves ruhára van szükség a szennyeződések eltávolítására, akkor először mindenképpen áramtalaníts!

3. Kisebb konyhai eszközök

Ott ülnek a konyhapulton, napi használatban vannak, talán néha át is törlöd őket, de ez nem jelenti azt, hogy alaposan meg is lennének tisztítva. Mosd ki, forrald át, fertőtlenítsd a kávéfőzőt, a szendvicssütőt, a kenyérpirítót vagy a gyümölcscentrifugát, hiszen az apró élelmiszer-maradékok szintén a baktériumok melegágyai lehetnek, és az ilyen szennyeződéseknek semmi keresnivalója nincs a konyhapulton, ott, ahol az ételeidet készíted!

4. Fogkefetartó

A fürdőszoba takarításakor, amikor a mosdókagylót letörlöd, biztosan végigszaladsz a fogkefetartón, vagy kiöblíted a poharadat is, de ha gyakrabban nem is jut eszedbe, legalább ilyenkor mindenképpen érdemes az egészet jó alaposan átsikálni, esetleg kifőzni, vagy ha az anyaga ezt lehetővé teszi, betenni a mosogatógépbe. 

A használat után idedobott fogkefékről ugyanis állandóan víz csöpög a tartóba, arról nem is beszélve, hogy a fogkefe fejéről baktériumok is kerülnek ide, amelyek aztán a nedves környezetben vígan szaporodnak.

Egészen biztos, hogy nem szeretnéd ilyen környezetben tartani azt a nagyon is kényes eszközt, amit a szájüreged tisztán tartásához használsz, így a nagytakarításkor erről az apróságról sem szabad megfeledkezni.

5. Matrac

Az ágynemű huzatát nyilván nem csak a tavaszi nagytakarítás idején cseréled, de biztos ilyenkor is sort kerítesz rá. Érdemes azonban legalább évente egyzer áttisztítani a matracot is, ami az elhalt hámsejtektől a poron keresztül az atkákig sok mindent összegyűjthet az éjszakák alatt. Ha olyan a matrac kialakítása, érdemes ilyenkor megfordítani, de mindenképpen gondoskodj legalább egy alapos porszívózásról.

Ha van erre szabad felület, akkor a matracot a falhoz is támaszthatod és egy porolóval átütögetheted, vagy ha erősen szennyezett, hinthetsz a teljes felületére szódabikarbónát, ami magába szívja a kellemetlen szagokat és a nedvességet, így átfertőtleníti a matracot. A szódabikarbónát nagyjából fél óra után egyszerűen porszívózd le, és meglátod, hogy a nap végén sokkal jobbat fogsz aludni!

Kép forrása: evgenyataman/depositphotos.com, mrsiraphol/depositphotos.com, belchonock/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást