7 hazai vár, ha romantikus történelmi sétához lenne kedved

7 hazai vár, ha romantikus történelmi sétához lenne kedved

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 hazai vár, ha romantikus történelmi sétához lenne kedved

Ez az év a befelé figyelésről szól, és nem csak lelki értelemben. Habár eddig is tudtuk, hogy hazánk mesés helyekkel van ékesítve, most valahogy még inkább meglátjuk a szépséget a szerény, mégis oly pazar magyar vidékben, építményekben, természeti kincsekben. Megtanultuk értékelni azt, amink van, és az messze nem kevés! Most középkori vár látogatásokat teszünk – nézzük a legnagyobb gyöngyszemeket!

Egri vár

Lehet, hogy már számtalanszor láttuk, de nem lehet betelni a látványával. Az ország méltán egyik leghíresebb történelmi helyszíne.

A vár egy dombon található, ahová érdemes felmenni, mert lenyűgöző kilátást biztosít a látogatóknak.

Ezenfelül a vár otthont ad fegyvertár-kiállításnak, illetve egy szemet kápráztató képtárnak, amely tele van középkori festményekkel.

A vártól lefelé haladva a macskaköves utcák számos étterembe, kávézóba, cukrászdába vezethetnek be, hogy legyen hol megvitatnotok a látottakat!

Esztergomi vár

A Bazilika mellett találhatod a várat egy ötven méter magas dombon, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a Dunára és a környékre.

A középkori várhoz tartozik még egy panoptikum, egy várszínház és maga a vármúzeum is.

Miután bebarangoltad a várat, még mindig vár rád egész Esztergom, ami egy roppant hangulatos és gyönyörű település, ahol biztosan sikerül kiszakadnod a szürke hétköznapokból.

Ráadásul a Mária Valéria hídon átsétálva Szlovákiába, Párkány városába is átugorgatsz.

Visegrádi vár

Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne, ahol minden évben megrendezésre kerül a híres Visegrádi napok, de bármikor máskor is érdemes ide ellátogatni.

333 méter magasságból tekintheted meg a festői Dunakanyart.

A vár egészen a 17. századig történelmünk egyik legmeghatározóbb színhelye volt, hiszen gyakran székeltek itt a királyok.

A várban megnézhetjük a panoptikumot, a várszínházat és egy gyönyörűen feldíszített lovagi termet. A várat körbevevő erdő pedig remek biciklizési és túrázási lehetőségét is kínál.

Sümegi vár

A Balaton északi részén található a Sümegi vár.

Sümegen is tartanak várjátékokat lovasbemutatókkal, különböző versenyekkel és lovagi tornákkal, de ezektől függetlenül is érdemes ide ellátogatni.

A vármúzeum segítségével így is tökéletes bepillantást kaphatunk az egykori középkori vár mindennapjaiba.

A várat 2016-tól kezdődően a Nemzeti Várprogramnak köszönhetően folyamatosan újítgatják, így ha még jártál is ott, biztos lehetsz abban, hogy egészen újszerűnek fogod látni a várat, mikor legközelebb ellátogatsz oda.

A környéke pedig tökéletes kirándulóhelyet nyújt az erdő szerelmeseinek!

Somlói vár

Somló hegyén, az erdő középen áll a varázslatos somlói vár, aminek tetejéről belátni az egész térséget.

A vár felé menet megtekinthetjük az ún. Kinizsi-szikla követ, amelyen egy nyereg alakú mélyedés látható. A monda szerint ott pihent meg Kinizsi Pál, mikor a várat tulajdonába véve felgyalogolt.

A vár mellett található egy hatszögletű torony is, amely a régi írások alapján a konyhaként szolgálhatott, de jelenleg úgy gondolják, hogy inkább kápolna lehetett.

A közelben található egy kerékpárútvonal, ha esetleg valaki szívesebben közelítené meg két keréken.

A vár mellett a vidék egyéb programlehetőségeket is kínál, hiszen a térség ezen része híres a remek pincészeteiről és a jó borairól.

Cseszneki vár

A Bakonyban található az aprócska kis község: Csesznek, amelynek meredek dombján Elefántcsont kastélyként ragyog még mindig a vár, amelyet a tatárjárás utáni nagy várépítési láznak köszönhetünk. Még mindig árasztja magából középkori hangulatát.

Kapujában egy fogadóépület várja a látogatókat, amely bemutatóterem is egyben, így többet tudhatnak meg a vár történelméről.

A fogadóépülettel szemben, a pihenőteraszon szokták megrendezni a várjátékokat. A várból fenséges kilátás nyílik a környékre.

Ottlétünket érdemes összekötni egy kellemes túrázással.

Kisnánai vár

A Mátra vidék gyöngyszemét a 11-12. században építették az Aba nemzetség részére.

A mai vár annak a tökéletes másolata, amit 2010-11-ben felújítottak. Egyszerűen kihagyhatatlan látványossága a pompás Öreg torony, ahová egy panorámateraszt is építettek. Itt is rendszeresen tartanak rendezvényeket a turisták részére.

A kirándulók egyik kedvenc célpontja, ahol öröm elfogyasztani egy szendvicset, miközben az ember az épület szépségében gyönyörködik.

Egy kis érdekesség, hogy a kisnánaiak szerint a vár egy későbbi tulajdonosa, Móré László az összerabolt vagyonát, kincseit a vár török elpusztítása előtt elásta a vár területén.

Erre sajnos nincs bizonyíték, de izgalmas lenne ott találni valamit, nem igaz?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást