Alapelv
A vércsoportok alapján meghatározott diéta alapelve, hogy az egyes csoportokba tartozó emberekre ténylegesen más és más érzékenység a jellemző, mivel ezek a típusok az emberi fejlődés eltérő szakaszaiban alakultak ki.
Ennek következtében az ételekre adott reakciójuk is eltér egymástól, vagyis mástól hízik és fogy könnyen egy A, B vagy nullás csoportba tartozó.
„A” vércsoportnál hízásra hajlamosít
Ha az „A” vércsoportba tartozunk, akkor jó, ha kerüljük a következő ételeket: disznó- és marhahús, sonka, libamáj. A földimogyoró és a kukorica, illetve az ezekből készült olajok is jobban támogatják a hízást ennél a vércsoportnál, mint a többi csoportnál.
Sajnos a halak mindegyike sincsen jó hatással a fogyókúrára, tehát ha veszíteni szeretnénk súlyunkból, akkor a diéta idejére kerüljük a tintahalat, a homárt, az angolnát, a kagylót és a kaviárt is.
„A” vércsoport fogyását segíti
Az „A” vércsoportba tartozó embereknél a fogyást segíti, ha az étkezésekben nagyobb szerep jut a halak közül a pontynak, a lazacnak, a pisztrángnak és a szardíniának, zöldségek közül pedig az articsókának, spenótnak, karalábénak, brokkolinak és a tormának.
Az ételek ízesítésére a legjobb, ha szójaszószt, fokhagymát vagy gyömbért használunk, gyümölcsök közül pedig inkább a grapefruitot, a cseresznyét és az ananászt ajánljuk.
„B” vércsoportnál hízásra hajlamosít
Ha „B” a vércsoportunk, akkor jól tesszük, ha csökkentjük az étkezésünkben a kukorica, lencse, hajdina és más, búzából készült ételek fogyasztását is.
Emellett ők jobban híznak a földimogyorótól és a szezámmagtól is, mint mások, ezért érdemes ezeket is csökkentenünk, ha fogyni szeretnénk. Szintén kerülendőek a kagylók, és más tengeri herkentyűk is.
„B” vércsoport fogyása
Segítenek azonban a fogyásban, ha libamájat, kölest, tönkölybúzát, vagy zablisztből készült ételeket fogyasztunk. Zöldségek közül kifejezetten ajánlott a káposzta, a padlizsán, a sárgarépa, zöldpaprika, kelbimbó és a brokkoli is.
A fogyást segítő gyümölcsök ennél a vércsoportnál az ananász és a szilva, valamint hizlaló híre ellenére a banán és a szőlő is.
„AB” vércsoportnál hízásra hajlamosít
Az „AB” vércsoport esetén érdemes a szokásosnál jobban kerülni a vörös húsokat, a babok különböző típusait, valamint a búzából készült ételeket, sőt az egyébként számtalan pozitív hatással rendelkező hajdinát is.
Amennyiben az ebbe a vércsoportba tartozók szeretik az olajos magvakat, akkor jó, ha tudják, hogy ezeket nekik különösen érdemes mértékkel fogyasztaniuk.
„AB” vércsoport fogyása
Ha az „AB” vércsoport tagjai fogyni szeretnének, akkor érdemes megnövelni az étrendjükben a következő alapanyagokból készült ételeket: tengeri halak, tengeri hínár és tofu.
Ezek mellett jó hatással vannak a csoport tagjainak fogyására a zöld színű zöldségből készült ételek, saláták és főzelékek, gyümölcsök közül pedig a fogyasztó hatásáról egyébként is ismert ananász.
Nullás vércsoportnál hízásra hajlamosít
A nullás vércsoport esetén a hízást erősítő, vagyis egy diéta során kerülendő ételek a disznó- és libahúsból, a búzából és kukoricából készült élelmiszerek, a lencse, valamint a zöldségek közül a káposzta, a kelbimbó és a karfiol is.
A mustár szintén nincs jó hatással a vércsoportba tartozók fogyására, ezért érdemes más ízesítést előnyben részesíteni.
Nullás vércsoport fogyása
A nullás vércsoport tagjainak fogyására kifejezetten jó hatással vannak olyan húsok is, amelyek másoknál hízást eredményeznek. Ilyenek például a borjú- és marhahús, a bárány, sőt a legtöbb vadhús is.
Máj fogyasztása nekik kifejezetten javasolt. A magokból készült olajok közül számukra a legideálisabb a dióból, tökmagból, lenmagból és olivából készült olajok.
Egészen más?
Bármelyik vércsoportba is tartozik valaki, attól függetlenül a diéták alapja megegyezik: az eddiginél kevesebbet kell enni és emelni kell a mozgás mennyiségét. Az azonban, hogy mit eszünk, az könnyen elképzelhető, hogy mindenkire máshogy hat.
Érdemes egy próbát tennünk a vércsoportok szerinti diétával, és néhány számunkra veszélyesebb ételt csökkenteni az étkezésünkből, ám gyakrabban fogyasztani az ajánlott ételeket.