Így kell helyesen szeletelni és aprítani a hagymát: te is rosszul csináltad?

Így kell helyesen szeletelni és aprítani a hagymát: te is rosszul csináltad?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így kell helyesen szeletelni és aprítani a hagymát: te is rosszul csináltad?

A hagymaszeletelés egy olyan feladat, amin a lehető leggyorsabban, a legkevesebb könnyet hullajtva szeretnénk túljutni. A megfelelő technikát ismerve és begyakorolva ez szerencsére sikerülhet is!

Amire szükséged lesz

A hagyma megfelelő vágásához szükség van néhány alapvető dologra. Ezek közül az egyik legfontosabb a megfelelő kés kiválasztása. A hagyma hámozásához először egy hámozókést használj. Ezután javasolt, hogy a vágáshoz, szeleteléshez és aprításhoz a munka nagy részéhez szakácskésre válts. Győződj meg róla, hogy a kés éles, mivel ez megkönnyíti és biztonságosabbá teszi ezt a feladatot és minden más vágási technikát. A vágódeszkád legyen stabil, és elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen dolgozni rajta.

Az alapvető vágási technikák minden hagymafajtánál működnek, legyen szó lila, vörös vagy fehér hagymáról.

Függetlenül attól, hogy hogyan szeretnéd felvágni a hagymát, az előkészítés folyamata ugyanaz:

  1. Vágd le a hagyma szárvégét.
  2. Távolítsd el a héját úgy, hogy a hüvelykujjad és egy éles kés pengéje közé fogod, vagy egyszerűen csak hámozd meg a hagymát az ujjaddal.
  3. A hagymát ez után már a receptnek megfelelően felvághatod.

Így szeletelj hagymát

A felszeletelt hagymát számos ételhez használják, a sültektől a salátákig. Kövesd az alábbi lépéseket a megfelelő szeleteléshez:

  1. Vágd félbe a hagymát a gyökerén keresztül.
  2. A kés hegyével vágj éket a gyökér körül, és távolítsd el.
  3. Szeletelj egyenes mozdulatokkal lefelé a vágódeszkára, a hagyma felén keresztül.
  4. Amikor a zöldség már túl keskeny ahhoz, hogy egyenesen üljön, fordítsad az oldalára, és fejezd be a szeletelést.
Liudmila Chernetska/istockphoto.com

Hogyan aprítsd és kockázd fel a hagymát?

Az apróra és kockára vágott hagyma a levesek, pörköltek és chilik gyakori alapanyaga. Így készítheted elő:

  1. Kezdd azzal, hogy a hagymát a gyökerén keresztül kettévágod. Ezután az egyik felét tedd lapos oldalával lefelé a vágódeszkára.
  2. Hosszában, egyenletes távolságokat tartva szeleteld fel, óvatosan, hogy ne vágd át a gyökérvéget.
  3. Ezután szeleteld fel vízszintesen a gyökér vége felé haladva, egyenletes távolságokat tartva.
  4. Végül ejts merőleges vágásokat, keresztben szeletelve, egyenesen lefelé a vágódeszkára, hogy egyforma méretű darabokat kapj.

A hagyma felkockázásának menete ugyanez, egyszerűen vágj sűrűbben, hogy kisebb kockákat kapj.

Hogyan vágj hagymacikkeket?

A hagymaszeleteket könnyű elkészíteni, és népszerű összetevői a serpenyős recepteknek és a sült ételeknek. Mindössze két lépést kell követned:

  1. A gyökérvéget érintetlenül hagyva a hagyma közepe felé fordítsd a kést.
  2. Többször vágd át a hagymát. A kis gyökérdarab minden egyes szeletnek segít, hogy főzés közben egyben maradjon.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!