Habos, csokis, ropogós: Mississippi iszapja torta

Habos, csokis, ropogós: Mississippi iszapja torta

Címlap / Életmód / Receptek / Habos, csokis, ropogós: Mississippi iszapja torta

Kevés tortának találtak taszítóbb nevet, mint a Mississippi iszapjának, de ne hagyd, hogy ez megtévesszen. Ahogy az már lenni szokott, a különös külső mennyei, krémes belsőt takar, a Mississippi iszapja pedig könnyen a kedvenceddé válik, ha egyszer elkészíted.

A Mississippi iszapja az egyik első sütemény volt, amit életemben elkészítettem, egy receptkönyvben bukkantam rá, édesnek, krémesnek, habosnak és csokisnak tűnt, én pedig pontosan erre vágytam. A ropogós, kekszes tészta és a habos, krémes csokoládé osztatlan sikert aratott az egész családban, és a sütemény további nagy előnye, hogy nem is bonyolult elkészíteni.

Mindössze némi türelem kell hozzá, hiszen a sütőből kivett, illatos csodát nehéz még órákra a hűtőbe tenni, de persze nem is kötelező – ha vendégeket várunk, akkor erősen ajánlott, mert különben a tészta szétesik szeletelésnél, de ha csak a család falatozik, és senki sem zavar, hogy kanálla, a tortaformából esszük az édességet, akkor nem kell feltétlenül megvárni, hogy a torta kihűljön.

Én személy szerint ennek a megoldásnak a híve vagyok, ami bár nem túl elegáns, de a forró csokoládékrém sok mindenért kárpótol. A Mississippi iszapja töménységével igazi téli édesség lehetne, de egy gombóc fagylalttal vagy valamilyen nyári gyümölccsel valódi gondűző finomság, ami minden bánatot egy csapásra elfeledtet.

Hozzávalók:

250 gramm kakaós keksz, 1 bögre olvasztott vaj, 250 gramm félédes csokoládé, darabokra törve, 1 bögre barna nádcukor, fél bögre holland kakaópor, 4 nagy tojás, csipet só, 1 bögre tejszín, vanília-aroma, 5 evőkanál porcukor.

Elkészítés:

A kekszet darált le, a vaj felét olvaszd meg. Az olvasztott vajból és a kekszből állíts össze masszát, majd egy kivajazott tortaforma aljára tegyél sütőpapírt, és nyomkodd bele a vajas kekszet úgy, hogy a forma oldalára is jusson, majd az egészet tedd körülbelül negyed órára a hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon.

A csokit a tejszínnel együtt vízgőz fölött olvaszd össze és keverd simára, majd tedd félre hűlni egy kicsit. A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, a sárgáját pedig keverd habosra a nádcukorral. A tojás sárgájához keverd hozzá a vaj megolvasztott másik felét, az olvasztott csokoládét, a vanília aromát, végül pedig óvatosan a tojásfehérjét is. A masszát öntsd a keksszel kibélelt tortaformába, majd gyorsan told 220 fokos sütőbe, és körülbelül 40 percig süsd, amíg a csokis krém meg nem dermed.

Ha kész, a konyhapulton hagyd kihűlni, majd legalább három órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe teheted. Tálalás előtt a tetejére verj friss tejszínhabot porcukorral, de vanília vagy pisztácia fagylalttal is tálalhatod. Valamilyen bogyós gyümölcs is pikánssá teszi, és jól illik a csokoládé fanyar édességéhez.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!