Gyors receptek, mennyei ételek kora tavaszi gyümölcsökkel

Gyors receptek, mennyei ételek kora tavaszi gyümölcsökkel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Gyors receptek, mennyei ételek kora tavaszi gyümölcsökkel

A tavasz kezdetekor friss hazai gyümölcsök híján ezeket fogyasztjuk. Leginkább nyersen. Pedig akár finom desszerteket is készíthetünk belőlük. Igaz, így kalóriadúsabbak, de a télen legyengült szervezet hamarabb megerősödik, és a szénhidráttól felpörögve nagyobb fizikai teljesítményre képes.

Narancs

A narancs manapság már egész évben kapható, mint általában az alapvető élelmiszerek. 86 százaléka víz, a többi pedig élettanilag nagyon fontos, egészségvédő anyag. Napi két narancs fedezi a szükségletünket ezekből az anyagokból.

Narancs szuflé

Hozzávalók
16 dkg cukor
3 tojásfehérje
2 filézett narancs
1 dl narancslé
1,5 dl konyak
1 narancs lereszelt héja

Elkészítés Hámozd le a két narancs héját, és az egyiket reszeld le! A belső, bőrszerű héjat szintén távolítsd el! A narancsléből, a reszelt narancshéjból, a konyakból és a cukorból főzz szirupot! A tojásfehérjéből verj kemény habot, és keverd össze a forró sziruppal! A masszát töltsd szuflé poharakba, tedd 200 fokra előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt süsd meg!

Papaja

A papaja nem tartalmaz gyümölcssavat, ezért nagyon jóízű és könnyen emészthető. A levében fehérjebontó enzim van, ezért segít a hús, a hal és a tejtermékek megemésztésében. Borsszem nagyságú magjai keserűek, de a gyümölcshúsa édes. 
Sült papaja
Hozzávalók
2 nem túl érett papaja
Elkészítés
A papaját vágd kis darabokra! Kenj ki vajjal egy felfújtformát, majd önts az aljára egy kevés vizet! Tedd bele a papaját, szórd meg cukorral és fahéjjal! Süsd 160 fokon 35 percig! 

Avokádó

Főleg azért különleges, mert egyik gyümölcs sem tartalmaz ilyen nagy mennyiségű egészséges zsiradékot, és ennyi zsírban oldódó vitamint. 
Avokádó krém
Kenyérre, kekszre kenve, tiramisuban nagyon finom.
Hozzávalók
1 érett avokádó
1 evőkanál citromlé
10 dkg felvert tejszínhab
1 evőkanál méz
1 evőkanál narancslekvár
Elkészítés
Felezd meg az avokádót, és vágd ki a magját! Vagdosd fel kis darabokra a gyümölcsöt, majd a citromlével és a tejszínnel turmixgépben keverd pépesre! Add hozzá a mézet és a narancslekvárt! 

Kivi

Több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Egy szem kiviben kétszer annyi C-vitamin van, mint amennyi egy felnőtt ember napi szükséglete!
Kivi lekvár
Hozzávalók
1 zacskó zselépor (2:1)
50 dkg szőlőcukor
Elkészítés
Hámozd meg a kivit, vágd darabokra, és egy kicsit párold meg! Keverd össze a zseléport a szőlőcukorral! Rakd az egészet egy főzőedénybe, és folyamatos keverés közben forrald fel, majd főzd 5 percig! Végül a főzés közben képződött habot szedd le evőkanállal a lekvár tetejéről, és töltsd légmentesen zárható befőttesüvegekbe! 12 hónapig eláll.

Banán

Az éretlen banán a fán még egyenes, és lefelé csüng. Érés közben viszont felfelé hajlik, és igyekszik a nap felé fordulni. Dél-Amerikában népélelmezési cikk: Ecuadorban egy fő évente átlagosan 2,5 mázsát eszik meg belőle.
Grillezett banán
Hozzávalók
Elkészítés
Hámozd meg a banánokat és szórj rájuk fahéjat és cukrot! Grillrácson süsd őket addig, amíg aranybarna színt kapnak! Tejszínhabbal, manduladarabokkal, csokibevonattal, egy kevés konyakkal még finomabb. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást