Vírus, ételmérgezés, reggeli rosszullét – csak néhány azon okok közül, amik gyomorpanaszokat okozhatnak. Ha pedig ez bekövetkezik, nagy fejtörést okozhat, mit is együnk, ami kulcsfontosságú, hiszen a szervezetünknek energiára van szüksége ahhoz, hogy felépüljön abból, amit átélt. Mutatunk most néhány opciót, amit gasztroenterológus orvos és dietetikus szakértők is ajánlanak!
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Fontos, hogy mit, és az is, hogyan
Dr. Dana Zhao gasztroenterológus, Kim Shapira dietetikus és Carlie Williams dietetikus is elárultak olyan tippeket a well & goodnak, amelyek segíthetnek gyomorrontást követően, nagy hangsúlyt fektetve bizonyos ételekre.
Kim Shapira megjegyezte, hogy nem csak arról van szó, hogy mit eszünk, hanem arról is, hogyan. Ha például gázok és puffadás jelentkezik, azt tanácsolja, hogy összpontosíts arra, hogy alaposabban megrágd az ételt, és összességében lassítsd az étkezés ütemét. De azt is érdemes megfontolni szerinte, hogy kisebb, gyakoribb étkezéseket válasszunk.
Carlie Williams pedig hangsúlyozta, hogy vannak olyan gyakori ételek, amelyek megnyugtathatják a gyomrot és megelőzhetik a további irritációt. „Az egyszerű szénhidrátok segíthetnek enyhíteni a gyomorpanaszokat, mert könnyebben emészthetőek. Ezek az ételek kevesebb munkát igényelnek az emésztőrendszertől, hogy áthaladjanak a bélrendszerben. Ez fontos ahhoz, hogy a gyomor tovább gyógyuljon.”
Shapira hozzátette, hogy a magas rosttartalmú ételek, amelyek normál körülmények között általában nagyszerűek a bélrendszer számára, nem a legideálisabb választás, ha a gyomor feldúlt, mert a szervezetnek nehezebb lebontani őket az emésztés során. Most, hogy ezeket már tisztáztuk, pedig lássuk a konkrét ételeket, amik közül érdemes lehet válogatnunk!