3 gyógynövényes szörp, amit most érdemes elkészítened

A szörpkészítésbe akkor szerettem bele, amikor néhány éve először learattam a saját levenduláimat – sosem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű a befőzés, és ilyen könnyen testre szabhatjuk az ízeket. A spórolásról nem is beszélve… Az összes szörpöm elkészítése során egy nagyon egyszerű alapreceptet követek: számomra ezek az arányok tökéletesen beváltak, a szörpök pedig annak ellenére kibírnak akár éveket is, hogy nem tartalmaznak tartósítószert. Persze, ennyit nem igazán szoktak várni a sorsukra, mert az ízüknek köszönhetően jóval hamarabb elfogynak.

3 gyógynövényes szörp, amit most érdemes elkészítened

Címlap / Életmód / Receptek / 3 gyógynövényes szörp, amit most érdemes elkészítened

Levendulaszörp

Hozzávalók: 1 nagy csokor levendula (szárral, virággal, levelekkel együtt), 1 liter víz, 1 kg cukor, citromsav

Elkészítése: Ahogy a többi, virágból készült szörpnél fontos, úgy a levendula esetében is lényeges, hogy nem szabad leöblíteni a virágokat. Emiatt nagyon lényeges, hogy olyan helyről gyűjtsd az alapanyagokat, amik kellően messze esnek a forgalmas utaktól. A levendulát áztasd be egy napra a vízbe, majd mielőtt kivennéd belőle, szórd meg 1 evőkanál citromsavval – ettől szépen kiereszti a színét. Alaposan nyomkodd ki a virágokat, majd szűrd át a vizet és tedd fel forrni. Amikor már gőzölög, add hozzá a cukrot és így is kevergesd egy kicsit. Kóstold meg! Ízlés szerint tehetsz még bele citromsavat, vagy citromlevet is. Végül csak annyi a dolog, hogy sterilizált üvegekbe töltöd a forró szörpöt, valamint pár percig fejre fordítod őket, így a kupakot is fertőtleníteni tudja a hő. Dunsztban hagyd kihűlni, és már mehetnek is a kamrapolcra!

svehlik/depositphotos.com

Citromfű szörp

Hozzávalók: 1 nagy csokor citromfű, 1 liter víz, 1 kg cukor, citromsav

Elkészítése: Az egyik legkedvesebb és leghálásabb gyógynövény a kertben a citromfű: hihetetlenül gyorsan nő, csodaszépen bokrosodik és abszolút igénytelen. Ízletes teát főzhetsz belőle, de koktélokban éppúgy jól mutat a levele, mint a torták tetején. Ami a szörpöt illeti, ugyanúgy készítheted el, mint a levendulát. A különbség annyi, hogy a citromfüvet nem kell a citromsavval áztatni, hiszen nem különösen lesz színe akkor sem – ellenben érdemes lehet forralni rajta egyet, mielőtt az egészet leszűrnéd. Az arányok viszont megegyeznek, itt is 1 kg cukorhoz kell 1 liter vízzel kalkulálnod, a citromlé, citromsav mennyiségét pedig kóstolás alapján érdemes beállítanod. 

ViktoriaSapata/depositphotos.com

Mentaszörp

Hozzávalók: 1 nagy csokor menta, 1 liter víz, 1 kg cukor, citromsav

Elkészítése: A mentáról is csak áradozni lehet, legalábbis, ha a termesztés egyszerűségéről van szó. Olyannyira jól érzi magát nálunk, hogy kénytelen voltam egy méretes kaspóba telepíteni, mert az oldalhajtások mindenütt felütötték a fejüket. A friss mentatea tökéletes hűsítő a forróságban, nem véletlenül imádják annyira az arab országokban, de a belőle készült szörp télen-nyáron izgalmas ízeket csalhat a poharadba. Az arányok és az elkészítési mód is megegyezik a citromfű szörppel, ráadásul a két gyógynövény küllemre nagyon hasonlít is egymásra.

Alex Block/unsplash.com

Izgalmas lehetőségek

Fontos, hogy semelyik gyógynövényes szörpöt ne főzd sokáig, elég, ha forrni kezdenek, már mehetnek is az üvegekbe! A dunsztolást viszont ne hagyd el, hiszen szükség van rá a tartósítás miatt, különösen ezeknél a szörpöknél, amik nem tartalmaznak semmilyen mesterséges adalékanyagot. A kristálycukrot természetesen kiválthatod gyümölcs- vagy nádcukorra, de utóbbi megszínezi a szörpödet. Alternatíva lehet, hogy a cukrot előzőleg karamelizálod, így nem csak a színe lesz aranyló a szörpödnek, hanem az íze is megváltozik. A gyógynövényeket természetesen ötvözheted is egymással, illetve kiegészítheted fűszerekkel: pl. fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást