Gyermekvállalás 40 felett: ezek a legfontosabb dolgok, amikről tudnod kell

Gyermekvállalás 40 felett: ezek a legfontosabb dolgok, amikről tudnod kell

Címlap / Életmód / Gyermekvállalás 40 felett: ezek a legfontosabb dolgok, amikről tudnod kell

Számtalan oka van annak, hogy valaki miért csak egy későbbi életszakaszban vállal gyermeket. Az egyik leggyakoribb indok, hogy az egyetemi képzések kitolták a családalapítás idejét, így megesik, hogy 30-hoz közeledve fejezi be valaki tanulmányait, de ráadásul az anyagi biztonság megteremtése is fontos szerepet játszik benne, a párkeresési nehézségekről nem is beszélve.

Nagyon sokan ugyanis hosszú éveket töltenek egyedülállóként, mire végül 35 felett találják meg azt a társat, aki mellett megállapodhatnak. Ilyenkor érthető, hogy a pár szeretne gyermeket, és idősebb korban is nekivágnak ennek a mérföldkőnek, ami sok tekintetben egészen más, mint 25 év felett babát szülni.

Egy 2019-es kutatás szerint, amelyet a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ készített, kimutatható, hogy évek óta egyre kevesebben vállalnak gyermeket 40 év alatt, míg 1982 óta folyamatosan nő a 40+-os anyukák száma.

Lássuk az előnyöket!

Ugyanis bár sokan először a hátrányokra gondolnak, több előny is származik abból, hogy 40 éves korod felett vállalod be az anyaságot. Fiatalabb korban akadályt jelentenek az anyagi gondok, hiszen az ifjú pároknak általában a lakásvásárlás már önmagában nagy anyagi kiadást jelent, nemhogy egy vagy több gyermek nevelése. A meglévő egzisztencia és biztos munkahely nélkül ezek folyamatos stresszt és feszültséget okoznak.

Idősebb korban viszont már valószínű, hogy sikerült spórolt pénzre szert tenned, van több munkatapasztalatod, lehetőséged volt megépíteni a karrieredet, és nagyobb fókuszt kaphat az életedben egy gyermek.

Már nincs meg benned az az érzés, hogy még szórakoznál, utazgatnál, hiszen mindre volt időd, ezért a 40 feletti kismamákat sokkal családközpontúbb hozzáállás jellemzi. Mivel hosszú időt kellett várnod a babára, így a születése után a negatívumokat könnyebben félre tudod tenni, és csakis a boldogságra tudsz koncentrálni.

Jonathan Borba/unsplash.com

De negatívumok is vannak

Elsősorban leginkább egészségügyi szempontból tartják sokan rizikósnak azt, hogy idősebb korban vállaljon valaki babát. Szerencsére ma már az orvostudomány rendkívül fejlett, rengeteg műszer és vizsgálat segíti a kismamákat az első hetektől kezdve, így a szabályokat betartva, odafigyelés és orvosi vizsgálatok mellett gond nélkül születhetnek tökéletesen egészséges gyermekek. Ami általában rizikófaktor egy 40+-os kismama esetében a magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség, valamint különböző genetikai betegségek, amelyek szűrés mellett kimutathatók. A jelenlegi álláspont szerint 40 felett minden 100. gyermek születik Down-, Edwards-, vagy Patau-kórral, ezért fontos az anyukának minden orvosi tanácsot komolyan venni. Bár tény, hogy a kismama érzi, mi a legjobb a babának, sajnos az idő előrehaladtával a testünk egyes funkciói némileg megbízhatatlanabbá válnak. 

A negatívumok ismeretében szabad csak nekivágni ebben a korban a várandósságnak! Amit pedig muszáj mindenkinek tudnia ebben a szakaszban, hogy valószínűleg nem sikerül olyan könnyen a teherbeesés, mint fiatalabb életkorban.

Persze ez is egyénfüggő, és rengeteg tényező játszik szerepet benne, ám 40 éves kor felett bizonyos problémák már jelentkezhetnek: kevesebb megtermékenyítendő petesejt van a testedben, amelyek már nem elég fiatalok, így nehezebben sikerül a fogantatás természetes úton.

Csak hogy mondjunk egy példát, a pubertás idején 300.000 és 500.000 közötti petesejted van, míg 37 évesen már csak 25.000, 51-nél pedig átlagosan 1000. Azt mondják, ha 40 felett fél év próbálkozás után sem sikerül a várandósság (45 éves kor után pedig már a nők nagy többségének ez nem sikerül), úgy egy meddőségi szakértővel érdemes beszélnetek. Több módszer is létezik a megtermékenyítésre, amelyeknek sikerrátája rendkívül biztató!

Camylla Battani/unsplash.com

Amikor már várandós vagy

Ha pedig sikerült teherbe esned, és 40 évesen válsz kismamává, úgy tudnod kell, hogy megerőltetőbbé válik a várandóság, mint egy fiatal kismama esetében. Szakértők szerint gyakoribbak az izom- és csontfájdalmak, hiszen ezek sűrűsége és ereje amúgy is csökken az idő előrehaladtával, de sajnos a vérnyomásod is magasabbá válhat ennek hatására. A szédülés és rossz közérzet szintén jelentősebbé válik, ráadásul jobban meg is viseli a várandós szervezetet 40 felett. Ebben az életkorban már a szülés sem feltétlenül olyan, mint egy fiatalabb szervezetnél, hiszen általában előre kiválasztott időpontban, sok esetben császármetszéssel tudják világra hozni a babát úgy, hogy biztosan garantálni tudják a komplikációktól mentes szülést.

És az, hogy egy férfi életkora nem számít, nagyon is tévhit! Noha míg egy nő 60 évesen már nem tudna babát világra hozni, addig egy férfinél ilyenkor is sikerülhet a fogantatás, ám az, hogy ő hány éves, ugyancsak befolyásolhatja a kisbaba egészségét. Ezért érdemes minden tényezőt figyelembe venni, és ennek megfelelően eljárni a várandósság alatt!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást