Család / Életmód

Minden várandós kismamának tudnia kell: az alábbi 5 dolog is hatással van a babádra

Minden várandós kismamának tudnia kell: az alábbi 5 dolog is hatással van a babádra

Az, hogy a várandósság alatt hogyan élsz, mit eszel és mennyire figyelsz oda magadra, természetesen hatással van a kisbabádra is. De érdemes szót ejteni arról is, hogy nem csak ezek számítanak a gyermek egészségében. Sokszor még olyan látszólag jelentéktelen dolgok is komoly hatással bírnak rá, mint a hangulatingadozások!

1. Vitatkozás és kiabálás

Minden pár vitatkozik, még a várandósság 9 hónapja alatt is. Ez természetes, ám az, hogy mennyire gyakori, már fontos szerepet játszhat a gyermeked életében. Ugyanis a veszekedések szorongást és depressziót válthatnak ki, amelyek bizonyítottan hatással vannak egy fejlődőfélben lévő kisbabára.

A londoni King’s Egyetem felmérése is alátámasztja, hogy az anyát érő nagyfokú stressz a kisbaba immunrendszerére és az agyára van jelentősebb hatással, a fehérállomány pedig másképp fejlődik ennek hatására. Úgyhogy ez is bizonyítja, mennyire fontos a terhesség alatt a stressz kerülése!

2. Túl sok cukor

A cukornak nem kell maximuálisan búcsút inteni, de a várandósság alatt különösen oda kell figyelni arra, mennyit eszel ebből az összetevőből. Nem okoz meglepetést a tény, hogy amit eszel, befolyásolja a babád egészségét, de azt talán nem sejtetted eddig, kifejezetten a cukor milyen hatással van rá.

Egy amerikai orvosi lapban jelent meg tavalyelőtt egy kutatás arról, hogy a cukor fogyasztása a meg nem született gyermekeknél később memóriaproblémákat okozhat. A felmérés során 1000 kismamát figyeltek meg, majd a gyermekeket három és hét éves korukban különböző tesztekkel vizsgáltak meg.

Ezek alapján arra jutottak, hogy az eltúlzott cukorfogyasztás miatt gyengébb problémamegoldó készség alakult ki náluk, és a memóriájuk is rosszabb volt korosztályukhoz képest.

A gyümölcsökkel érdemesebb inkább helyettesíteni a csokoládét, cukros italokat, mert ezek a kutatás szerint nincsenek negatív hatással a gyermek fejlődésére.

3. Hangulatingadozások

A várandósság alatt rendkívül gyakorivá válnak a hangulatingadozások: egyik pillanatban még boldog és kiegyensúlyozott vagy, a következőben pedig sírnod kell, aztán mérges leszel. Azonban ha ezek szinte minden napodra jellemzőek, és egyáltalán nem tudod irányítani őket, az a babádra is hatással van, hasonló módon, mint a veszekedés okozta stressz és szorongás.

Az anyagcseréd és a hormonok miatt ez a kisgyermeked agyának fejlődését befolyásolhatja, ezért szakértők azt javasolják, lehetőleg próbálj meg minél többet pihenni, gyakran sétálni a friss levegőn, és esetleg adj esélyt a meditálásnak is!

4. Forró fürdők

Jó ötletnek tűnhet beülni egy kád forró vízbe, hogy ellazítsd az izmaidat, de várandósan nagyon óvatosan kell mindezt csinálni. Ha ugyanis beülsz a meleg vízbe, a tested elkezd felmelegedni, ami komoly komplikációkat okozhat.

Az OTIS elnevezésű, kismamák és babák egészségével foglalkozó szervezet szerint valahol 38.3°C-nál húzódik az ideális határ, már ami az anyukák átlagos testhőmérsékletét illeti. Kutatások szerint ugyanis ha az első trimeszter alatt az édesanya testhőmérséklete sokszor magasabb ennél (akár forró fürdők miatt), az a baba egészségét károsíthatja.

A jacuzzikat, termálvizes fürdőket a terhesség 9 hónapja alatt kerülni kell a test felmelegedése, valamint a baktériumok miatt.

Ha mégis szeretnél fürdőzni, a kádban, inkább kellemesen meleg, mintsem forró vízzel tedd ezt!

5. Kevés alvás

Egy felmérés szerint a várandós nők 78%-a tapasztal alvásproblémákat, amiről leginkább a hormonok változása tehet. Nem csoda, hogy a kismamák általában fáradtak! Azonban fontos lenne a problémát mihamarabb megoldani, mert a kevés alvásnak több mellékhatása is van.

A rossz hangulat hasonló hatással van a babák fejlődésére, mint az első pontban említett stressz, ráadásul ez a kismamát sem kíméli. Egy felmérés szerint például azok az anyukák, akik a terhességük alatt átlagosan csak 6 órákat aludtak éjjel, hosszabb ideig vajúdtak a szülés során.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást