Kiskoromban a nagymamám volt az, aki mindig csinált nekem valami finom édességet. Imádtam a császármorzsáját és a palacsintát, amit mindenféle földi jóval töltöttünk meg. Anyukaként én is gyakran készítek a gyerekeimnek palacsintát, tejbegrízt és ehhez hasonló finomságokat. A recepteken némileg változtattam, hogy azért egészségesek legyenek. Az ízekkel azonban óvatosnak kellett lennem, hiszen a gyerekek mindent észrevesznek. A legfontosabb, hogy az alapanyagok nagy részét lecseréltem. A finomliszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, zablisztet, kókuszlisztet is lehet használni, a finomság ízén nem, vagy csak minimális mértékben változtatnak. Ha mindenképp finomliszt szükséges, érdemes keverni, hogy az édesség nagyobb arányban tartalmazzon egészséges lisztet. A sima vagy jázminrizs helyett érdemes basmati rizst használni, mert ennek a felszívódása lassúbb. A tej még egy sarkalatos kérdés. Amikor a gyerekeknek készítek palacsintát vagy tejbegrízt például, akkor alacsony zsírtartalmú tejet használok.
3/4 Tejberizs
Na, a tejberizsért nem voltam annyira oda gyerekkoromban, mert valamiért a menzás, ragacsos változat maradt meg az emlékezetemben, ami nagyon beégett. A gyerekeim viszont imádják a sült verziót, ami kicsit olyan, mint egy felfújt, az íze pedig kifogástalan.
Hozzávalók: fél liter tej (alacsony zsírtartalmú), 2 dl habtejszín, 10 dkg basmati rizs, 1 citrom reszelt héja, 1:4 édesítőszerből fél dkg, vagy más édesítő ízlés szerint, vaníliakivonat, 2 tojássárgája, egy kis vaj a formák kikenéséhez
A rizst jól mosd át, a tejet és 1 dl tejszínt forrald fel. Keverd hozzá az édesítőt, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és tedd bele a rizst. Fedd le az edényt, és kis lángon főzd puhára a rizst. Már így is fogyasztható, de ha tovább készíted a receptet, nem bánod meg. A maradék tejszínhez add hozzá a tojássárgákat, keverd el jól, és lassan add az elkészült tejberizshez. Felfújtformákra lesz szükséged, hogy meg tudd sütni ezt a finomságot. A formákat egy kis vajjal kend ki, és öntsd bele a tejberizst. A tetejére tehetsz egy kis édesítőszert, de ez el is hagyható. Egy tepsibe önts annyi forró vizet, hogy a tálkák feléig érjen. A sütőt 180 fokra kapcsold. Kb. 40-45 perc alatt sül meg az édesség. Melegen ls hidegen is nagyon finom. Feldobhatod még egy kis mazsolával is, amit főzés közben érdemes a rizshez adni.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!