Otthon / Dekor

Két gyerek, kevés hely? Ötletes emeletes ágyak

Gyermekkorban a legtöbben álmodoztunk az emeletes ágyakról, ám a többségnek csak táborban adatott meg a lehetőség, hogy vitába szálljon a többiekkel a magaslati helyért. Pedig kis alapterületű szobákban az egyik legötletesebb és legpraktikusabb megoldás az emeletes ágy beépítése!

Amíg csak egy gyerkőc van

Amennyiben záros időn belül tervezitek a második csemete érkezését, úgy jó ötlet lehet eleve ennek megfelelően kialakítani a gyerekszobát.

Ha az emeletet megoldjátok, akkor alul aktuálisan helyet kaphat a nagyobbik gyermek íróasztala, játszószigete, később viszont vásárolhattok egy különálló ágyat a helyére, ahol majd a kisebb csemete aludhat.

Ez a megoldás a későbbiekben szintén jól jöhet, hiszen idővel előfordulhat, hogy a tesók közül valaki elkerül kollégiumba, vagy átalakítjátok a lakást és még egy szobát beterveztek.

A kis alapterület ettől függetlenül megmaradhat, márpedig a kamaszkorú gyermeknek garantáltan szüksége lesz az íróasztalára. Ha kellően masszív az emeletes ágy felső része, akkor erre a galériás megoldásra továbbra is támaszkodhattok.

Újragondolt beépített szekrény

Ez az újragondolt beépített szekrény sok csemete álma lehet!

Tény, hogy ha bevállaljátok az átalakítást, akkor új helyet kell találni a ruháknak, de legalább az ágyak nem foglalnak el túl sokat az alapterületből, ráadásul a kuckós megoldás egészen imádnivaló.

Olvastad már?  Íróasztal styling - 7 egyszerű tipp, és a gyerek sokkal nagyobb kedvvel ül le tanulni

Létra helyett természetesen bármilyen biztosabb alapokon álló lehetőséget is választhattok, ha van rá hely, oldalt akár egy lépcsőt is felvezethettek.

Mindösszesen a méretre kell nagyon ügyelnetek, ugyanis a növekvő csemeték egy bizonyos idő után nem fogják tudni kinyújtóztatni a lábaikat!

Egyébként maga az ötlet rendkívül inspiráló és látványos, ráadásul az átalakítás némi háttérismeret mellett aránylag olcsón is kivitelezhető.

Egymásra merőlegesen

Idáig a klasszikusnak tekinthető, egymással párhuzamos emeletes ágyakat mutattuk be, de természetesen bármerre forgathatjátok a fekhelyeket.

Persze ezzel némi helyet veszítetek, de ha az alapterületen nem kell mindenáron spórolni, akkor a merőleges megoldás tökéletes választás lehet.

Bár vita folyhat az emeleten található helyért, mindezt kompenzálja, hogy aki alul lakik, kapott egy extra polcot éjjeli szekrény gyanánt.

Érdemes egyébként ilyen és ehhez hasonló lehetőségekkel próbálkozni, ha a tesók összekapnak a helyért vívott küzdelemben, de persze az is megoldás, ha havonta cserélnek.

Az mindenestre biztos, hogy ez a letisztult, modern és egyszerű gyerekszobát sok fiú nagyon szívesen választaná otthonául.

Komplett lakosztály

Amennyiben nem csupán kettő, hanem akár három, négy gyerkőc is osztozkodik a szobán, akkor ilyen tábori hangulatot árasztó megoldást is választhattok.

Olvastad már?  Grillezés a teraszon? 10 ötcsillagos inspiráció, ahogyan kialakíthatod

A lakosztállyal felérő gyerekszobában mindenkinek kényelmesen jut hely, az elragadó szimmetria pedig tökéletes összhangot teremt a tesók között.

A fehér jó választás ilyen esetekben, hiszen kiválóan nagyítja a teret, az egyforma ágyhuzatok pedig még tovább fokozzák a harmóniát.

A felső szintre vezető lépcső biztonságos és masszív, nem kell amiatt aggódni, hogy a csöppségek alatt meginog a létra és leesnek a földre.

Ez a szoba tökéletes példa arra, hogyan férhet el négy gyermek kényelmesen, ám mégis nagyon minimális alapterületen, akár egészen kamaszkoráig.

Tetőtér és csillagos égbolt

Ezt a szobát még felnőttként is megirigyelhetjük – a tetőablakkal ellátott felső szintet legalábbis mindenképpen.

Kevés csodásabb dolog van, mint minden egyes nap a csillagokat bámulva elaludni… Nos, a tetőtér erre tökéletes lehetőséget kínál, akár úgy is megtervezheted a gyerkőcök ágyát, hogy azok pont az ablakok mellé, alá kerüljenek.

A falra szerelt létra miatt érdemesebb nagyobbacska gyermekekkel kalkulálni, de mint korábban írtuk, ezt a megoldást több praktikus és biztonságosabb lehetőséggel kiválthatod.

A helykihasználást itt is ajánlatos megfigyelheted, ha nem egymás fölé, hanem mellé tették volna az ágyakat, alig lehetne közöttük közlekedni. Így azonban a szoba fele szabadon maradt, és a közlekedés sem okoz nehézséget.