Életmód / Táplálkozás

Gyerek étkezési szabályok, amelyeket minden szülőnek ismernie kell

Gyerek étkezési szabályok, amelyeket minden szülőnek ismernie kell

A legújabb megállapítás szerint egy óvodáskorú gyerek esetében a napi bevitt cukormennyiség az összes energiabevitel 10%-a lehet, tehát 1000 kalóriás energiabevitellel számolva 2,5 dekagramm, 1500-zal számolva 4 dekagramm, ami pedig a sófogyasztást illeti, a napi sóbeviteli mennyiség csupán 3 gramm lehet.

A gyermekek számára ajánlott napi 25 gramm cukor nagyjából 6 teáskanálnyi adagnak felel meg, amely elsőre soknak tűnhet, de fél liter cukros üdítő, vagy néhány tál cukrozott gabonapehelyben éppen ennyi található meg. Felnőttként és a gyermekek esetében is fontos, hogy kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyek hozzáadott sót vagy cukrot tartalmaznak. A táplálkozással összefüggő kockázati tényezők ugyanis más helytelen életmódbeli szokásokkal együtt világszerte és hazánkban is veszélyeztetik az egészséget. Magyarországon már a gyermekek körében is számolni kell a túlsúllyal és az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas vérnyomással.

Kép forrása: matka_Wariatka/Depositphotos

Az egészséges táplálkozás megvalósítását segíti elő a 37/2014. EMMI rendelet, amely szabályozza többek között az iskolai, óvodai közétkeztetést, tudtuk meg Erdélyi-Sipos Alíz dietetikustól, táplálkozástudományi szakembertől, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárától.

A rendelet részletesen leírja korcsoportonként a gyermekek számára naponta biztosítandó élelmiszereket, élelmiszercsoportokat. Ez napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább két adag zöldséget – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adag nyers formában való felszolgálását, továbbá két adag gabona alapú élelmiszert jelent, amelyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie. Húskészítmények 10 élelmezési napra számolva (napi háromszori étkezés esetén) hat alkalommal adhatók”– magyarázta a szakember.

A rendeletben szerepel – ugyancsak korcsoportokra lebontva – a közétkeztetésben felhasználható sómennyiség, illetve a cukor, amely a napi összes energiamennyiség legfeljebb 10%-át teheti ki. Mind a felnőttek, mind a gyermekek tekintetében a hazai só fogyasztás jelentősen meghaladja az ajánlott értéket.

A közétkeztetési rendelet alapján készített ételekben nemcsak a só, hanem számos más szárított és zöldfűszer az étel kedvező ízhatásának kialakítását segíti elő, mégis a hagyományos étkezéshez képest esetleg sótlannak tűnhetnek. Fontos, hogy a szülők is partnerként bekapcsolódjanak a gyermekek egészséges táplálkozásának kialakításába, ezért érdemes néhány praktikus gyakorlati ötletet bevetni az otthon elkészített ételek esetében is. Egy egyszerű, például uzsonnára megfelelő sós túrókrém helyett egy petrezselymes vagy snidlinges változatot is elkészíthetünk, és törekedni kell a hozzáadott cukor mennyiségének csökkentésére is”– mondta el Erdélyi-Sipos Alíz.

Kép forrása: shalamov/Depositphotos

Éppen ezért jó például, ha otthon a teát kevesebb cukorral készítjük vagy valódi gyümölcsteát főzünk, amely nem igényel további édesítést. A szakember szerint pedig javasolt a szülők felé édességek tekintetében olyan sütemények készítése – akár a gyermekek bevonásával –, amelyekben gyümölcs és/ vagy tejtermék is szerepel.

Az egészséges táplálkozásban nincs tiltott élelmiszer, hanem elsősorban a mértéket és a gyakoriságot szükséges figyelembe venni. Az otthon készített ételeknél is törekedjünk az egészséges táplálkozásra, amelyhez praktikus segítséget nyújt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott, a hazai felnőtt lakosságnak szóló új táplálkozási ajánlás – tette hozzá a szövetség főtitkára –, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést kapta és mindenki számára hozzáférhető, illetve letölthető.”

A gyerekeknek nincs tehát szükségük speciális, a számukra tervezett élelmiszerekre, csupán egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, amelyre a felnőtteknek is. Szülőként a legjobb, amit tehetünk, ha változatosan készítjük az ételeket a gyerekek számára is, és kerüljük a készételeket. Felesleges olyan élelmiszereket is vásárolni a gyerekeknek, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy hozzáadott vitamint tartalmaznak, hiszen az egészséges táplálkozással minden szükséges vitamint és nyomelemet a szervezetükbe juttathatunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást