Ha gyász árnyékolja be a karácsonyt

Ha gyász árnyékolja be a karácsonyt

Címlap / Életmód / Egészség / Ha gyász árnyékolja be a karácsonyt

Szeretteink elveszítése mindig fájdalmas, de az ünnepek környékén valóságos érzelmi hullámvasútra ültethet minket. Amennyiben a hozzád közel állók közül valaki december végén hunyt el, esetleg éppen a küszöbön áll a tragédia, hasznát veheted tanácsainknak.

Ne kényszerítsd magad mosolyra!

Teljesen természetes, hogy nem tudod önfeledten átélni az ünnepi hangulatot.
A magaddal és a környezeteddel szemben érzett bizonytalanság azt eredményezheti, hogy óráról órára változhatnak az érzelmeid: egyszer díszíteni szeretnéd a lakást, majd úgy érzed, semmi értelme, s inkább félbe hagyod. A megoldás: fogadd ez a saját érzéseidet, és ne akarj másként viselkedni!

Légy jó önmagadhoz!

Aludj eleget, sírd ki magad, mozogj rendszeresen és egyél egészséges ételeket! Imádkozz, meditálj vagy csak pihengess egy csöndes sarokban, amikor szükségét érzed.
Olvass könyveket, nézz filmeket – mindez nem figyelemelterelés, éppen ellenkezőleg: segítesz magadnak földolgozni a helyzetet.

Látogasd meg!

Akár betegágyhoz, akár sírhoz kell menned, szakíts rá időt! A tragédiától nem érdemes elmenekülni, mert az csak fokozza a belső feszültséget.
Arról nem is beszélve, hogy ha valakinek a társaságától éppen az utolsó napokban fosztod meg magad, talán örökké bánni fogod majd.

Tervezd meg az ünnepet!

Mint ahogy a tragédiától, az ünnep gondolatától sem szabad elszaladnod. Hiába van szó egyszerre érzelmi hullámvölgyről és csúcspontról, mindkettőt meg kell élni.
Amennyiben viszont van olyan karácsonyi szokás, amit a helyzetre való tekintettel nem szeretnél megtartani, nyugodtan változtass a megszokott menetrenden!

Töltsd meg jelentéssel!

A karácsony óhatatlanul egy kicsit mást jelent akkor, ha gyász árnyékolja be. Ne fojtsd el az érzelmeidet, beszélj a családoddal és a barátaiddal nyíltan, őszintén!
Ne legyen tabu vagy feszengés. Amennyiben a közös sírás az érzelmek megélésének módja, engedj utat a könnyeknek, hiszen utána egy picit könnyebb lesz!

Kérj segítséget!

Úgy érzed, egyedül képtelen vagy megbirkózni a rád nehezülő terhekkel? Bátran fordulj egy hozzád közel álló személyhez, esetleg szakemberhez!
A beszédterápia már rövid távon is sikeres lehet, tehát ha most kezded, karácsonyra jobban tudod kezelni a helyzetet!

Ne furdaljon a lelkiismeret!

Ha akad egy-egy önfeledt pillanatod, amikor mondjuk a fát díszíted vagy a süteményt sütöd, ne hagyd, hogy átjárjon a lelkiismeret-furdalás! Ez egyáltalán nem tiszteletlenség ebben a helyzetben, hiszen aki miatt szomorkodsz, ő is bizonyára azt akarná, hogy legyél nagyon boldog!
Úgy tudsz a legkönnyebben úrrá lenni az érzelmeiden, ha minél kevesebb negatív dolgot sugárzol a külvilág felé. Amennyiben gyásszal küzdesz, ne pazarolj energiát a másokkal szembeni ellenségeskedésre vagy gyűlöletre! Egyszerűen iktasd ki az életedből azokat a külső tényezőket, amelyek nem hagyják, hogy befelé, illetve a számodra fontos emberekre figyelj.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!