Gulab Jamun, az indiai desszert

Gulab Jamun, az indiai desszert

Címlap / Életmód / Receptek / Gulab Jamun, az indiai desszert

Hagyományos indiai desszert. A szivacsos tejes golyók rózsa illatú szirupba vannak áztatva. Finom, friss édesség, hideg tejszínnel fogyasztjuk.

Hozzávalók:

130 g tejpor
25 g finomliszt
30 ml olvasztott vaj
2 g sütőpor
120 ml meleg tej
6 g apróra vágott mandula (nem kötelező)
8 g apróra vágott pisztácia (nem kötelező)
10 g arany mazsola (nem kötelező)
1 g őrölt kardamom
1 l növényi olaj a sütéshez

Szirup:

250 g fehér cukor
205 ml víz
5 ml rózsavíz
1 g őrölt kardamom

Elkészítése:

1. Egy nagy tálban keverjük össze a tejport, lisztet, sütőport, és a kardamomot. Keverjük hozzá a mandulát, pisztáciát és arany mazsolát is. Öntsük hozzá a vajat, a tejet, és keverjük jól összefüggő tésztává. Fedjük le és hagyjuk pihenni 20 percig.

2. Egy nagy serpenyőbe keverjük össze a cukrot, vizet, rózsa vizet és egy csipet kardamomot. Forraljuk fel, és pároljuk meg egy pillanatra. Tegyük félre.

3. Töltsünk meg egy serpenyőt félig olajjal és hevítsük fel. Közben gyúrjunk kis golyókat a tésztából. Csökkentsük a hőt takarékra és süssük kb. 5 percig a golyókat, vagy ameddig el kezdenek lebegni az olajon. Miután a golyók „úsznak”, növeljük a hőt és süssük aranybarnára őket. Itassuk le a golyókról az olajat papírtörlővel és hagyjuk kihűlni őket. Hagyjuk kissé lehűlni.

4. Tegyük a golyókat a szirupba. Hevítsük fel az egészet közepes lángon körülbelül 5 percig, közben hempergessük meg őket finoman a szirupban, hogy jól átitatódjanak. Melegen vagy lehűtve is tálalhatjuk.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!