A spenót feta sajttal nagyon finom. Ajánlom neked is, hogy kipróbáld! Persze, ha szereted a spenótot. Na meg a fetát.
Hozzávalók:
40 dkg sertés szűzérme só bors 275 g leveles tészta 2 marék spenót 2 dl tejszín 1 közepes vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 5 dkg feta sajt 1 tojás 2 dkg magkeverék (lenmag, napraforgómag, szezámmag) olaj
Elkészítés:
A felaprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a felszeletelt fokhagymát, majd a megtisztított spenótot. Sűrűn kevergetjük, picit sózzuk.
Hozzáöntjük a tejszínt és összeforraljuk. Hozzákeverjük a feta sajtot. Botmixerrel pürésítjük.
A szűzérmét lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon körbesütjük a fűszeres húst.
A leveles tésztát kiterítjük. A tésztából egy kb. egy centiméteres csíkot félretesszük a díszítéshez. A spenót sűrűbb részével egy akkora területet, mint a hús, a tésztára kenünk. Ráhelyezzük a szűzérmét. A húsra fetás spenótot kenünk. A maradék spenótot mártásként tálaljuk majd a húshoz.
Egy tojást felverünk, s megkenjük vele a leveles tészta széleit ott, ahol majd hajtogatni fogjuk a tésztát.
A leveles tésztával óvatosan beburkoljuk a spenótos húst. Először hosszában, majd keresztben ajánlatos a tésztát hajtani. Tojással segíthetjük a tésztarétegek tapadását. Szépen dolgozzunk, mert kár lenne, ha kifolyna a spenót.
A félretett tésztacsíkból csinos fonatot készítünk, és hosszában a tésztára terítjük. A felvert tojás itt is ragasztóként segítheti a munkánkat.
A tészta tetejét lekenjük tojással, majd magkeverékkel megszórjuk.
Óvatosan sütőpapírozott tepsire helyezzük a megtöltött tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb.35-40 percig sütjük a fetás-spenótos leveles tésztás húst.
Várjuk meg, amíg hűl, csak akkor szeleteljük.
Roppant dekoratív és nagyon finom. Burgonyapürével és fetás spenóttal tálaljuk.