Úgy érzed, itt az ideje valami újat kipróbálni a konyhában a gabonák terén, de nem igazán tudod, mihez nyúlj? Ne aggódj, segítünk! Bemutatunk neked 3 olyan ősi gabonát, amitől eddig talán ódzkodtál, de meglátod, érdemes tenni velük egy próbát!
3/3 Köles
Az eredetileg Ázsiából származó kölest az emberiség legrégebb óta termesztett gabonájának is szokták nevezni. Ha eddig csak a puffasztott kölesgolyót ismerted, akkor feltétlenül érdemes továbbolvasnod!
Előnyei: Nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is bátran ehetik. Lúgosító és antioxidáns hatása van, nagyon magas a rosttartalma, könnyen emészthető és fokozza a teltségérzetet, ugyanakkor kalóriában szegény – így nem csoda, hogy a diéta kedvelt eleme szokott lenni ez enyhe ízű köles. Számos értékes összetevőt tartalmaz: sok vas, magnézium, kén, foszfor, kálium, fluor, cink és kovasav van benne, melyek miatt jótékonyan hat a haj, a bőr és a köröm állapotára.
Felhasználhatósága: Köleslisztből szerencsére ugyanúgy készíthetünk kenyeret, de azért érdemes picit búza- vagy rozsliszttel „hígítani’’. Fogyaszthatjuk köretként rizs helyett, illetve 1 marék kölesből már finom köleslevest is csinálhatunk, de a kölesgolyókkal egyébként bármilyen levesfélét felturbózhatunk. Rántás esetén szintén nagyszerű helyettesítője lehet a fehér lisztnek, valamint édességek frontján is megállja a helyét: készíthetünk belőle pudingot, süteményt és akár tejbekölest is.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!