Friss házasként ezeket kell észben tartanod

Friss házasként ezeket kell észben tartanod

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Friss házasként ezeket kell észben tartanod

Egyenlő részben fogjátok viselni a terheket, muszáj belelátnotok egymás fejébe, a férjed hibáiról pedig tisztelettudóan hallgatnod kell? A házassággal kapcsolatban rengeteg mítosz kering, amelyeket néhány tipp kíséretében most megerősítünk vagy megcáfolunk!

A házasság nem mindig az egyenlőségről szól

A tökéletes egyensúly megtalálása még a saját tudatodon belül is nehéz – hát még akkor, ha két ember van jelen változóként az egyenletben! A lényeg, hogy tudatosítsd magadban: a harmóniára való törekvés a legfontosabb, nem pedig az afölötti kesergés, hogy éppen nincs meg.
Lesz olyan feladat vagy próbatétel, amit fele-fele arányban kell közösen megoldanotok, de olyan is adódik majd, aminél te vagy a férjed végzi a dolog oroszlánrészét. Persze, ez nem minden esetben tűnik fairnek, de végül is az élet sem az. Hosszú távon nem lehetetlen az egyensúly, ám ehhez el kell engedned az erőlködést az apró-cseprő dolgokban!

Adj magadról használati utasítást a párodnak!

A házasságotok első néhány évében fogjátok megtapasztalni, hogyan kezelhetitek egymást a mindennapokban. Akkor is változás állhat be a kommunikációtokban, ha már a ceremónia előtt is együtt laktatok.
Ne várd el a férjedtől, hogy magától kitalálja a gondolataidat, illetve megfejtse a rejtjeles célzásokat – ugyanakkor kérdezz rá nyíltan, amikor tanácstalan vagy, hogyan kellene viszonyulnod egy-egy megnyilvánulásához.

Legyen két külön mosdótok!

Gondoltad volna, hogy a közös vagy külön bankszámlánál, illetve a megosztott vagy magányos hitvesi ágynál is kardinálisabb kérdés a mindennapokban, hogy mindkettőtöknek meglegyen a reggeli készülődéshez szükséges kis tere, ahol nem kell várnia a másikra?
Éppen ezért akkor is érdemes megfontolni a két külön mosdó kialakítását a fürdőszobátokban, ha igencsak pici hely van. A harmonikusabb napkezdet hozzájárul, hogy kisimultan oldjátok meg a feladataitokat.

Beszéljetek a pénzről!

A pénzt nemcsak megkeresni, beosztani és elkölteni kell, hanem beszélni is róla. Ha ugyanis nem vitatjátok meg az esetleges problémákat, akár hónapokon keresztül észrevétlenek maradhatnak.
Csak rajtatok múlik, hogy a külön vagy közös bankszámlát érzitek-e praktikusnak, valamint hogyan viszonyultok egymás pénzügyi szokásaihoz, prioritásaihoz. Minden gondot át lehet hidalni, ha tisztázzátok, kinek mennyi adóssága, megtakarítása, keresete és állandó kiadása van.

Hűséget fogadtál, nem vakságot!

Attól még, hogy összekötötted az életed a szerelmeddel, jogod van hímként azonosítani más férfiakat, sőt, a kedvesed hibáit észrevenni is szabad.

Ettől még nem leszel hűtlen vagy rossz feleség. A probléma ott kezdődik, ha érzelmeid támadnak valaki más iránt, vagy pedig hosszú időn keresztül magadba fojtod, ami bánt.
Házas emberként is bátran járj nyitott szemmel a világban – a párod elvégre nem azért van melletted, hogy bármiben is korlátozzon, hanem hogy segítsen megvalósítani az álmaidat!

Ismerd el, ha tévedsz, és ne dicsekedj, ha igazad volt!

Az első nehéz, de szükséges. A második csábító, de értelmetlen. E két kommunikációs alapszabály betartásával hihetetlen mennyiségű kisebb-nagyobb konfliktust spórolhatsz meg. Az élet túl rövid ahhoz, hogy apró dolgok miatt durcásan létezzetek egymás mellett.
Az „én megmondtam!” például a házi sárkányok egyik legjellegzetesebb kijelentése, te pedig biztos nem akarsz ilyenné válni, ugye?

Válogasd meg a szavaidat!

A szavaknak erejük van. A kritika lehet megsemmisítő és fájdalmas is, a szeretetteljes és őszinte megállapítások közlése azonban elengedhetetlen a kettőtök fejlődéséhez. Mielőtt bármi olyat mondanál, ami ellenérzést válthat ki a párodból, gondold végig, milyen szavakat érdemes használni!
Ha sehogy sem tudod bántás nélkül kimondani, agyalj rajta még egy kicsit – mert akár arról is lehet szó, hogy nem a mondanivaló a lényeg, csak bosszúból szeretnél valami miatt „belerúgni”.
Számodra volt olyan lecke, amit kifejezetten a házasság első éveiben tanultál meg? Várjuk a tapasztalataidat kommentben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást