Sokunknak még elevenen ott él az emlékezetében a friss, vasárnapi húsleves és rántott hús illata, vagy az, amikor a nagymamánk a házi lekvárjával megtöltött forró palacsintával kínált bennünket. Azonban jóval kevesebben vagyunk, akik a főzés szeretetét hasonló lelkesedéssel át is vettük, vagy egyáltalán megkaptuk. De még ha tudunk és szeretünk is főzni, akkor sem biztos, hogy a rohanós mindennapokban időt szakítunk rá. Hogy miért is alakulhatott ez így, és mi lenne a helyes irány, ha a főzésről van szó, arra Saly Noémi kultúrtörténész, a Partizán, Az Ínség Zavara szakértője válaszol.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Kiknek lenne a legfontosabb manapság, hogy tudjanak főzni?
Egyrészt nagyon fontos lenne, hogy a gyerekekkel otthon lévő anyák tudjanak főzni, és ilyen módon is elláthassák a családjukat, tehát egy fiatal korosztálynak. Másrészt pedig azoknak az idősebb embereknek, akik nyugdíjasként vagy más okból szintén otthon tartózkodnak, és esetleg nemcsak magukról, hanem a fiatalabb családtagokról is gondoskodnak.
Akik egyáltalán nem főznek, leginkább milyen okokból dönthetnek így?
Úgy gondolom, leginkább azért, mert egyszerűen nem jut rá idejük. Sokan egész nap dolgoznak, gyakran előfordul az is, hogy a családtagok egymástól eltérő időpontokban érkeznek haza, nem ülnek le együtt enni, ezért a főzés is kimarad. Sok olyan családról is tudok, ahol az anyák hétközben már egyáltalán nem főznek, csak hétvégén.
Milyen szokásokat adnak át mostanság az idősebb generációk arról, hogyan vásároljunk be?
A sok baj között azt hiszem, viszonylag jó dolog, hogy most elég sok fiatal is kezd rácsodálkozni a nagyanyák, dédanyák tudására, és elkezdenek átvenni tőlük bizonyos elemeket. Most sok családnál már egyre inkább az a legfontosabb szempont, hogy elég olcsó legyen, és gyorsan el lehessen készíteni. Emiatt sokan rászoktak arra, hogy a bevásárlóközpontokban megvásárolják a különféle előkészített vagy feldolgozott ételeket.
Emellett még vidéken is egyre kevesebben vannak, akik rászánják az idejük egy részét, hogy gondozzanak egy kiskertet. Így aztán nekik sincs más választásuk, mint hogy befóliázott, összecsomagolt zöldségeket vásároljanak a boltban. Azokban a városokban viszont, ahol van piac, szerencsére van hagyománya, sőt mostanában reneszánsza annak, hogy az emberek inkább oda mennek, mint a bevásárlóközpontba.
A cikk folytatódik, lapozz!